Kokosový olej a jeho využití?
Kokosový olej má všestranné využití. Skvěle dokáže zastat práci kosmetického produktu i oleje na vaření. Díky tomu a příznivému efektu na zdraví člověka v poslední době slaví velký úspěch, zejména pak mezi zastánci zdravého životního stylu. Pojďme se podívat na to, proč je kokosový olej tak jedinečný a jakými způsoby ho lze používat.
Jaký je původ kokosového oleje??
Kokosový olej se získává z kopry neboli ze zralých kokosových ořechů, které rostou na palmách zvaných jako kokosovník ořechoplodý. Těmto kokosovým palmám se nejvíce daří v tropických oblastech Malajsie, Indonésie, v Thajsku nebo na Srí Lance. Pro místní obyvatele kokosový olej představuje důležitý zdroj tuků a živin. Jeho skvělých schopností jsou si moc dobře vědomi, což se odráží i v místních pokrmech.
Na vaření a smažení se kokosový olej obzvlášť hodí, neboť má vysoký kouřový bod. To znamená, že při zahřátí neoxiduje, nežlukne a nevytváří karcinogenní nebo jiné škodlivé látky.
Co kokosový olej obsahuje za látky?
Kokosový olej z velké části tvoří nasycené mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem. Z nich je nejvíce zastoupena kyselina laurová, kaprová a kaprylová, což jsou kyseliny působící antibakteriálně, antimikrobiálně, antioxidačně a protizánětlivě.
Tak jako u všeho se to ale ani s těmito kyselinami nedoporučuje přehánět. Jinak může hrozit riziko zvýšení hladiny „zlého“ cholesterolu v krvi. Všeobecně se uvádí, že by nasycené mastné kyseliny měly tvořit maximálně 1/3 z celkového doporučeného příjmu tuků. Pokud však kokosový olej budete používat zevně, nemáte se čeho obávat. Při smažení a vaření pak kokosového oleje stačí jen lžíce – pokrm získává kýženou jemnou chuť a zároveň nijak neohrozíte svůj příjem nasycených tuků. Dále kokosový olej obsahuje vitamin A, C a E.
Působení a využití kokosového oleje??
Vnitřní užívání kokosového oleje v menších dávkách podporuje hubnutí a redukční diety. Dále napomáhá snižování hladiny cholesterolu, zlepšuje stav dásní a má dobrý vliv na štítnou žlázu nebo únavu. Nejširší pole působnosti má však kokosový olej při používání zevně. Používá se například na:
- Pokožku těla a obličeje – potíráním kokosovým olejem se zlepšuje hydratace kůže. Zvláčňující a vyživující efekt pocítí především atopici a lidé s velmi suchou pokožkou. Promazávací a antibakteriální vlastnosti lze také využít při hojení ran a jizev, lupénce nebo plísňových onemocněních. Dále lze olej použít k odličování.
- Na rty a zuby – menší množství kokosového oleje můžete aplikovat na popraskané rty a koutky úst. Dále se pak výborně hodí místo klasické zubní pasty, neboť zuby vybělí, ochrání dásně a odstraní zápach z úst.
- Na vlasy – z kokosového oleje si můžete připravit výživný zábal nebo masku na vlasy, kdy stačí menší množství oleje aplikovat do délek umytých mokrých vlasů a vlasy zabalit do ručníku na 15 minut. Poté vlasy umyjte a upravte běžným způsobem. Vaše kadeře budou vypadat o poznání lesklejší a pevnější. Navíc se již nebudou tolik třepit a elektrizovat.
- Masážní prostředek – masáž kokosovým olejem navozuje pocity relaxace a klidu. Pravidelná masáž vám tak pomůže od stresu, namožených svalů a špatné nálady.
- Po opalování – na spálené a vysušené pokožce po opalování působí kokosový olej jako balzám. Nejenže podrážděnou pokožku zklidní a urychlí regeneraci, ale také napomůže tomu, aby se začervení kůže brzy přeměnilo v hezké bronzové opálení.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Allnature RBD kokosový olej je vhodný pro jedince, kteří nemusí kokosové aroma, jelikož RBD rafinovaný kokosový olej je zbaven své specifické vůně.
Allnature BIO panenský kokosový olej je vhodný jak na vnitřní, tak i vnější užití.

L-Tryptofan - aminokyselina dobré nálady
L-Tryptofan je běžně obsažen ve stravě a nalezneme ho jak v rostlinných, tak i živočišných bílkovinách jako je kuřecí maso, krutí maso, hovězí maso, mléčné výrobky, kešu oříšky, dýňová semínka, fazole, tuňák, banány, špenát a mnoho dalších potravin. Po delší odmlce si v dnešním blogu rozebereme podrobně aminokyselinu L-Tryptofan. Tryptofan patří mezi esenciální aminokyseliny. Pojem esenciální aminokyselina znamená, že si tuto látku naše tělo není schopno vytvořit samo, a tak je nutná jeho substituce formou potravy, případně doplňků stravy.

Doplňky stravy na snížení krevního tlaku?
Vysoký krevní tlak patří mezi velmi častá onemocnění kardiovaskulárního systému a trpí jim opravdu velká část populace. Mnoho lidí o tom třeba ale doposud ani neví, jelikož se tento problém nemusí projevit hned nebo jsou příznaky přisuzované úplně něčemu jinému. Nicméně pokud se tato situace neřeší včas, představuje to zásadní riziko, které může vyústit až v závažné zdravotní komplikace.

Ginkgo biloba – na paměť i prokrvení celého těla
Ginkgo biloba (Jinan dvoulaločný) je strom s velice zajímavými listy, který se často objevuje ve starých čínských nebo japonských pověstech a bájích. Podle nich dokáže Ginkgo odvrátit zlo a oheň, a proto je hojně vysazován před tamními domy a chrámy. V Číně a Japonsku se také semena ginkgo biloba používají v tradiční kuchyni. Britský botanik a geolog Albert Seward nazval ginkgo bilobu stromem života proto, že v sobě uchovává tajemství minulosti. Jeho moc je v Asii dokonce natolik proslulá, že jej místní obyvatelé uctívají. V současnosti je ginkgo jeden z nejoblíbenějších doplňků stravy všude ve světě.