Kokosový olej a jeho využití?
Kokosový olej má všestranné využití. Skvěle dokáže zastat práci kosmetického produktu i oleje na vaření. Díky tomu a příznivému efektu na zdraví člověka v poslední době slaví velký úspěch, zejména pak mezi zastánci zdravého životního stylu. Pojďme se podívat na to, proč je kokosový olej tak jedinečný a jakými způsoby ho lze používat.
Jaký je původ kokosového oleje??
Kokosový olej se získává z kopry neboli ze zralých kokosových ořechů, které rostou na palmách zvaných jako kokosovník ořechoplodý. Těmto kokosovým palmám se nejvíce daří v tropických oblastech Malajsie, Indonésie, v Thajsku nebo na Srí Lance. Pro místní obyvatele kokosový olej představuje důležitý zdroj tuků a živin. Jeho skvělých schopností jsou si moc dobře vědomi, což se odráží i v místních pokrmech.
Na vaření a smažení se kokosový olej obzvlášť hodí, neboť má vysoký kouřový bod. To znamená, že při zahřátí neoxiduje, nežlukne a nevytváří karcinogenní nebo jiné škodlivé látky.

Co kokosový olej obsahuje za látky?
Kokosový olej z velké části tvoří nasycené mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem. Z nich je nejvíce zastoupena kyselina laurová, kaprová a kaprylová, což jsou kyseliny působící antibakteriálně, antimikrobiálně, antioxidačně a protizánětlivě.
Tak jako u všeho se to ale ani s těmito kyselinami nedoporučuje přehánět. Jinak může hrozit riziko zvýšení hladiny „zlého“ cholesterolu v krvi. Všeobecně se uvádí, že by nasycené mastné kyseliny měly tvořit maximálně 1/3 z celkového doporučeného příjmu tuků. Pokud však kokosový olej budete používat zevně, nemáte se čeho obávat. Při smažení a vaření pak kokosového oleje stačí jen lžíce – pokrm získává kýženou jemnou chuť a zároveň nijak neohrozíte svůj příjem nasycených tuků. Dále kokosový olej obsahuje vitamin A, C a E.
Působení a využití kokosového oleje??
Vnitřní užívání kokosového oleje v menších dávkách podporuje hubnutí a redukční diety. Dále napomáhá snižování hladiny cholesterolu, zlepšuje stav dásní a má dobrý vliv na štítnou žlázu nebo únavu. Nejširší pole působnosti má však kokosový olej při používání zevně. Používá se například na:

- Pokožku těla a obličeje – potíráním kokosovým olejem se zlepšuje hydratace kůže. Zvláčňující a vyživující efekt pocítí především atopici a lidé s velmi suchou pokožkou. Promazávací a antibakteriální vlastnosti lze také využít při hojení ran a jizev, lupénce nebo plísňových onemocněních. Dále lze olej použít k odličování.
- Na rty a zuby – menší množství kokosového oleje můžete aplikovat na popraskané rty a koutky úst. Dále se pak výborně hodí místo klasické zubní pasty, neboť zuby vybělí, ochrání dásně a odstraní zápach z úst.
- Na vlasy – z kokosového oleje si můžete připravit výživný zábal nebo masku na vlasy, kdy stačí menší množství oleje aplikovat do délek umytých mokrých vlasů a vlasy zabalit do ručníku na 15 minut. Poté vlasy umyjte a upravte běžným způsobem. Vaše kadeře budou vypadat o poznání lesklejší a pevnější. Navíc se již nebudou tolik třepit a elektrizovat.
- Masážní prostředek – masáž kokosovým olejem navozuje pocity relaxace a klidu. Pravidelná masáž vám tak pomůže od stresu, namožených svalů a špatné nálady.
- Po opalování – na spálené a vysušené pokožce po opalování působí kokosový olej jako balzám. Nejenže podrážděnou pokožku zklidní a urychlí regeneraci, ale také napomůže tomu, aby se začervení kůže brzy přeměnilo v hezké bronzové opálení.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Mužský přechod neboli andropauza, jak se projevuje?
Produkce můžské pohlavní látky začíná v pubertě a pokračuje po celý život, ovšem od určitého věku dochází k postupnému snižování jeho tvorby. Jeho nedostatek může způsobovat různé projevy, jež nemusí zahrnovat pouze fyzické příznaky, ale rovněž ty psychické. Každý jedinec je však odlišný, a vše je proto i v tomto ohledu individuální. Můžete tudíž pociťovat jinou kombinaci projevů a v různé míře
Kotvičník zemní a jakou formu vybrat – kapsle, tinkturu nebo prášek?
Kotvičník zemní pod latinským názvem tribulus terrestris je velmi oblíbená bylinka s jasně žlutým květem, která je proslulá svými afrodiziakálními a posilujícími vlastnostmi. Kotvičník zemní lze sehnat v různorodém provedení od čajů přes kapsle až po tinktury. Pokud se tedy pro užívání kotvičníku zemního neboli tribulusu terrestris rozhodnete, pochopitelně budete očekávat co nejlepší výsledky. Těch se ale dočkáte jedině, pokud sáhnete po správné formě kotvičníku zemního s deklarovaným obsahem aktivních látek a to konkrétně saponinů nebo protodioscinu.
Kotvičník zemní a jeho schopnosti?
Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) je na první pohled možná ne zcela výraznou rostlinou a mohl by být jednoduše zaměněn s obyčejným a zbytečným plevelem, avšak opak je pravdou. Kotvičník je považován za přírodní životabudič a má vlastnosti, které mohou podpořit zdravé fungování našeho těla. Je oblíbený lidmi s různým věkem a jeho blahodárnosti využívají ženy i muži. Kotvičník je nenáročná poléhavá bylina, jež má malé podlouhlé složené lístky a pětičlenné výrazně žluté květy. Z těch pak vznikají specificky ostnaté plody. Dorůstá se přibližně do 70 cm a je sice nenápadný, ale dokáže vytvářet větší bujné porosty. Nejkoncentrovanější množství látek se pak nachází ve zmíněných plodech a kořenech.


