Kolagen na klouby, proč vybrat právě ten hovězí?
Kolagen je jednou z nepostradatelných součástí našeho organismu. Najít ho můžeme téměř všude a z celkového obsahu proteinů v těle tvoří přibližně 25-30 %. Což už je poměrně významné množství. Kolagenu je však v organismu vícero druhů. V současné době je známo dokonce skoro 30 různých typů kolagenu. Některé z nich jsou zastoupeny více, jiné zase v opravdu malém kvantu. To, jak naše tělo zvládá vyrábět kolagen, závisí na rozličných faktorech, z nichž se jedná i o stáří. Přirozená produkce se totiž od určitého věku každým rokem snižuje. Kolagen je ovšem důležitý také pro správnou funkci našich kloubů. Proč bychom ale na ně měli zvolit právě kolagen hovězí? O tom si přečtěte níže.
Základní informace o kolagenu a jeho tvorba
Kolagen je ve vodě nerozpustná extracelulární (mimobuněčná) bílkovina, jež je základním stavebním kamenem veškerých pojivových tkání. Nachází se v kloubech, kostech, vazech, kůži, svalech, ale i třeba v zubech, nehtech či cévách. Samovolná produkce kolagenu začíná zpomalovat přibližně kolem 25. roku života, rapidnější pokles pak nastává asi od 40. U každého jedince se to může samozřejmě lišit, jelikož vše záleží rovněž na životním stylu a ostatních faktorech, jako může být například míra stresu, stravování, kouření a jiné. To vše může negativně ovlivnit nejen množství, ale i kvalitu samotného kolagenu. Při počátečním úbytku kolagenu, si většinou jako první povšimneme dopadu na vzhled pleti, která ztrácí svoji pevnost a pružnost a mohou vznikat počáteční jemné vrásky. S postupujícím poklesem přichází další obtíže, jako jsou bolesti kloubů.
Pro náležitou tvorbu kolagenu, avšak potřebujeme ještě jednu další nezbytnou složku. Tou je vitamin C. Ten má nezastupitelnou úlohu během jeho produkce, kdy nejenže podporuje jeho tvorbu, ale odpovídá také za jeho kvalitu, stabilitu a pevnost. Při nedostatku vitaminu C pak vzniká defektní kolagen. Z tohoto důvodu je taktéž nutný dostatečný přísun tohoto vitaminu.
Jaké jsou nejrozšířenější typy kolagenu a jaké máme zdroje?
Typů kolagenu je poměrně hodně, ale jeho většina připadá především na kolagen typu I – III. Typ I je bezkonkurečně v našem těle obsažen v nejvyšším množství. Najdeme ho hlavně v kostech, šlachách, kůži a zubech. Typ II je v největším poměru zastoupen v našich chrupavkách a kolagen typu III v kůži, kostech a svalech – později se však přeměňuje na typ I. Každý druh má tudíž svojí vlastní funkci. V případě, že si tedy pořizujeme kolagen, musíme se zaměřit na to, jaký ten kolagen vlastně je. Živočišné zdroje jsou totiž různorodé, ovšem nejčastěji se pro výrobu doplňků využívá kolagenu hovězího, vepřového a rybího.
Hovězí kolagen a jeho prospěšnost na klouby
Kolageny se podle zdroje odlišují zejména oblastí, v níž nám mohou být nápomocné. Na klouby je velmi hojně doporučován především kolagen hovězí. Ten se získává z kůže, chrupavek a kostí skotu. Jedná se právě nejčastěji o kolagen typu II, který je potřebný pro zdravé klouby a chrupavky. Můžeme se s ním setkat v podobě čisté nebo formě hydrolyzované. Hydrolyzovaný kolagen je výsledkem enzymatického štěpení, kdy vznikají menší molekuly. Takový kolagen se lépe rozpouští a vstřebává. Hovězí kolagen volte v případě, že vás trápí problémy s klouby, jejich bolestivost či je vystavujete opakované větší fyzické zátěži.
Hovězí kolagen bychom měli vybírat nejlépe v čisté podobě s co možná nevyšší kvalitou, bez přídavku látek, které nemají žádný význam. Často je hovězí kolagen také bez chuti a zápachu, což usnadňuje jeho konzumaci. Dá se rozpustit v čisté vodě, ovocné šťávě, zamíchat do kaše, jogurtu nebo polévky. Doporučená dávka se může lišit dle výrobce, ovšem přijímat zbytečně vysoké množství je bezpředmětné, protože organismus dokáže absorbovat pouze určité kvantum kolagenu najednou. Při užívání kolagenu nezapomeňte na dostatečnou dávku vitaminu C, aby se mohl v organismu správně vstřebat a využít, tam kde zrovna potřebujete.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Koenzym Q10 a jeho formy?
Koenzym Q10, také nazýván jako ubichinon, zkráceně CoQ nebo jen Q10, je látka, kterou si tělo v určitém množství vyrábí samo přirozenými procesy v organismu. Je pro nás nezbytný, jelikož je součástí každé naší buňky a zajišťuje jejich správnou funkci. Koenzym Q10 je sloučenina funkčně se podobající vitaminům a svou strukturou se přibližuje především vitaminu K, proto se někdy můžeme setkat i s označením vitamin Q. Nachází se hlavně v živočišných potravinách. Z rostlinných zdrojů ho získáme také, ale v mnohem menší míře. Nejvíce ho obsahuje hovězí maso, srdce a další vnitřnosti a také sardinky. V nevelkém množství je v brokolici, olivovém oleji, špenátu nebo sójových bobech.

Rybí, hovězí či vepřový kolagen a jak ho správně vybrat??
Rybí (mořský) kolagen se získává z ryb a měkkýšů, díky své nižší molekulové hmotnosti se využívá v kosmetickém průmyslu k výrobě krémů proti stárnutí pleti. Mořský kolagen je totiž mnohem vstřebatelnější a využitelnější tělem než kolagen vepřový či hovězí.

Jak vybrat kvalitní rybí olej aneb proč je důležitý obsah EPA a DHA
Tím nejcennějším, co rybí olej neboli rybí tuk obsahuje, jsou omega 3 mastné kyseliny, které zahrnují kyseliny EPA a DHA. Omega 3 mastné kyseliny si lidské tělo nedokáže samo vytvořit, a tak je nutné je přijímat v potravě. Obecně o nich lze říci, že podporují správné fungování kardiovaskulárního, imunitního a nervového systému. Ačkoliv je působení DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová) je v těle dost podobné, až takřka zaměnitelné, v doplňku stravy s obsahem omega 3 by měly být zastoupeny obě kyseliny, ideálně s vyšším obsahem.