Kyselina hyaluronová a její kombinace s kolagenem – proč je vhodná?
Kolagen a kyselina hyaluronová – dvě látky, které mají v těle nezastupitelnou funkci a kterých bohužel od 25. roku věku v těle ubývá. To se projevuje na pevnosti a pružnosti pojivových tkání, kvalitě vlasů a hydrataci pleti. Jejich úbytek ze všeho nejvíce pociťují ženy, které si obvykle na svém vzhledu zakládají. Avšak i u mužů je kombinace kyseliny hyaluronové a kolagenu důležitá. Proč? To vám prozradíme v tomto článku.
Co je kyselina hyaluronová?
Kyselina hyaluronová je v těle přirozeně se vyskytující látka, která je obsažena v očním sklivci, synoviální tekutině uvnitř kloubu a v pokožce. Mezi buňkami a kolagenovými vlákny, jež se rovněž nachází v kůži, vytváří jakýsi mazlavý tmel, díky němuž je pleť hladká a hydratovaná. Podobně tato kyselina působí také v kloubech, kdy mezi styčnými plochami kloubu snižuje tření a napomáhá optimální výživě a pohyblivosti.
Ta nejzajímavější schopnost kyseliny hyaluronové však spočívá v mimořádné vazebné schopnosti. Kyselina hyaluronová totiž k sobě dokáže přitahovat vodu a navázat na sebe až 1000 násobek vlastní váhy. Díky tomu pokožka tak rychle nestárne a klouby se tolik neopotřebovávají.
Co je kolagen?
Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je velice hojně zastoupena v těle savců. Zároveň je klíčovou složkou pojivových tkání těla, jako jsou kosti, chrupavky a kůže. Kromě toho je dokonce součástí stěny cév, struktury vlasů a nehtů nebo stavby svalů. Úlohou kolagenu je dodávat pojivovým tkáním pružnost a pevnost. Díky němu nám tedy pokožka drží krásně napnutá a pevná, klouby nás nebolí, a dokonce nás netrápí ani šlachy. Jakmile ale dojde k přirozenému ubývání kolagenu v těle vlivem stáří, vše se může změnit. Ve 40. roce života je již množství kolagenu o polovinu nižší.
Proč kyselinu hyaluronovou kombinovat s kolagenem?
Kyselina hyaluronová a kolagen jsou skvělou podporou v boji proti vráskám, opotřebení kloubů a lámavosti nehtů a vlasů. Jejich kombinace se doporučuje z toho důvodu, aby se dosáhlo co nejlepších výsledků. Jak již bylo řečeno, kyselina hyaluronová totiž spojuje vlákna kolagenu jako tmel a uzamyká v těle potřebnou vlhkost. Kolagen ale oproti tomu dodává pojivovým tkáním pružnost a pevnost.
Obě látky jsou zdravotně nezávadné a bezpečné. Pro tělo jsou navíc zcela přirozené, neboť se v něm běžně vyskytují. Do organismu je lze dodávat dvěma způsoby – buď zevně, nebo vnitřně:
- Zevní způsob je formě mastí, krémů a sér. Nejčastěji se jedná o kosmetické produkty na pleť, které mají za cíl oddalovat vznik vrásek. Při jejich výběru se ale zaměřte na to, aby v krému byla zastoupena také nízkomolekulární kyselina hyaluronová, která dovede prostupovat hlouběji do kůže a nezůstává pouze na povrchu.
- Vnitřní způsob představují nápoje či tabletky. Jedná se o doplňky stravy, které působí jak na klouby, tak i na pleť a kvalitu vlasů a nehtů. Při jejich výběru se zaměřte hlavně na to, aby produkt obsahoval kolagenní peptidy (hydrolyzovaný kolagen). Peptidy mají totiž nízkou molekulovou hmotnost, takže je naše tělo lépe stráví a využije. Navíc podporují tvorbu vlastního kolagenu v těle.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Na co je dobrá ashwagandha?
Tato bylina má široké spektrum prospěšných vlastností. V první řadě se řadí mezi adaptogeny neboli rostliny, jenž zlepšují schopnost organismu se přizpůsobit prostředí či změnám vnějších podmínek. Ashwagandha proto přispívá ke zvýšení odolnosti organismu, a to po fyzické i duševní stránce. Z tohoto důvodu je rovněž s oblibou využívána ke zmírnění stresu a napětí. Dokáže totiž korigovat hladinu stresového hormonu kortizolu, který je ve vypjatých situacích více vyplavován. I když tento hormon z určitých důvodů potřebujeme, jeho dlouhodobě zvýšená hladina může být jednou z příčin zhoršeného zdravotního stavu.

Jak vybrat kvalitní rybí olej aneb proč je důležitý obsah EPA a DHA
Tím nejcennějším, co rybí olej neboli rybí tuk obsahuje, jsou omega 3 mastné kyseliny, které zahrnují kyseliny EPA a DHA. Omega 3 mastné kyseliny si lidské tělo nedokáže samo vytvořit, a tak je nutné je přijímat v potravě. Obecně o nich lze říci, že podporují správné fungování kardiovaskulárního, imunitního a nervového systému. Ačkoliv je působení DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová) je v těle dost podobné, až takřka zaměnitelné, v doplňku stravy s obsahem omega 3 by měly být zastoupeny obě kyseliny, ideálně s vyšším obsahem.

Kyselina mléčná – kde se vyskytuje a k čemu slouží?
Pro organismus má kyselina mléčná zásadní význam. Vzniká při metabolických reakcích, zejména při fyzické námaze, kdy svaly nemají dostatek kyslíku. Tehdy se z glukózy vytváří laktát, který funguje jako rychlý zdroj energie a umožňuje tělu pokračovat ve výkonu i v podmínkách, kdy by jinak došlo k úplnému vyčerpání.