L-Arginin vs L-Citrulin, v čem se liší?
Arginin a Citrulin jsou látky, jež obě náleží mezi aminokyseliny, jsou úzce spojeny a mají v těle podobné fungování, avšak i přesto se v některých ohledech a vlastnostech docela odlišují. O argininu se možná mluví o trochu více, a z tohoto důvodu je tak pro mnoho lidí známější. Ovšem citrulin je aminokyselinou, která stojí za povšimnutí zcela stejně. Mnoho lidí tyto látky používá pro podporu sportovního výkonu a silových tréninků, ale i z jiných důvodů. Proto je výběr dnes již široký a v nabídce se můžeme setkat jak s každou látkou samostatně, tak s oběma naráz v jednom produktu, popřípadě s přidáním ještě dalších složek. Jak to tedy s argininem a citrulinem je a v čem jsou tyto dvě aminokyseliny vlastně rozdílné? To bude hlavním tématem dnešního článku.

Co to je Arginin a co dokáže?
Jak již bylo v počátku řečeno, arginin je aminokyselina. Aminokyseliny jsou důležitou stavební jednotkou bílkovin. Arginin je konkrétně tzv. semi-esenciální, což znamená, že si ho náš organismus tvoří jen v určitém množství a za určitých podmínek. Nedostatek může být způsoben například větší fyzickou námahou nebo i třeba některým onemocněním. Je proto někdy vhodné doplňovat arginin za pomoci doplňků stravy nebo potravin. Přirozeně se totiž arginin vyskytuje v potravinách bohatých na bílkoviny – mořských plodech, mase, luštěninách, oříškách, dýňových semínkách a sóje, ale k nalezení je kupříkladu dokonce v hořké čokoládě.
Vznik argininu probíhá ve tkáních jater a ledvin v tzv. močovinovém (ornitinovém) cyklu, jehož se účastní vícero aminokyselin. To je cyklus, jež napomáhá organismu se zbavovat nadbytečného dusíku za pomoci močoviny, která je v tomto procesu vylučována společně s močí ven z těla. Arginin má vliv zejména na zvýšení produkce oxidu dusnatého (NO). To je molekula, která má hned několik poslání. Reguluje mnoho buněčných funkcí včetně průtoku krve, vasodilatace, hladiny krevního tlaku, mezibuněčné komunikace nebo má z části vliv také na imunitní systém. To vše zajistí lepší přísun kyslíku a živin do všech tkání, a díky tomu dokáže naše svalstvo pracovat lépe a po delší dobu. Po přijmutí argininu se přímo zvýší obsah argininu v těle a nástup je tak poměrně rychlý. Část argininu se však také metabolizuje již při procházení trávicím traktem, a tak se nedostane do krve v celém přijatém množství.

Na jakém principu funguje Citrulin?
Citrulin, jež je taktéž aminokyselinou, má obdobné schopnosti jako arginin a stejně tak je přítomen v biochemickém cyklu močoviny. Jako jiné aminokyseliny však není využíván k tvorbě bílkovin napřímo. Ve stravě je zastoupen skromněji nežli arginin, ale je možné ho najít třeba v melounu, citrusech nebo okurkách. Rovněž podporuje růst oxidu dusného, ale celý proces je pomalejší než u argininu. Je tomu tak z toho důvodu, protože tělo musí nejdříve citrulin přeměnit na samotný arginin. Až poté může být zvyšována hladina oxidu dusného. Játra tedy nezpracují citrulin tak rychle jakožto arginin. Nástup u citrulinu je proto pomalejší, ale vydrží zase o to déle.
Jak Arginin a Citrulin nejlépe užívat?
Každou z látek je možné suplementovat samostatně a dle potřeby. Ovšem abychom vlastností obou využili co nejoptimálněji a zaopatřili si co nejdelší efekt, je velmi pozitivní arginin s citrulinem kombinovat. Doplňováním obou látek zároveň výrazně navýšíme úroveň oxidu dusnatého, a to i při nižších dávkách než při užívání pouze jedné aminokyseliny. Dále významně zlepšíme průtok krve v cévách, což má kladný vliv na celý kardiovaskulární systém a přísun krve do tkání. Přijímáním argininu s citrulinem dohromady tak znásobíme jejich schopnosti a zajistíme si mnohem efektivnější a delší výkon, výdrž i podporu zdraví.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová
Mužský přechod neboli andropauza, jak se projevuje?
Produkce můžské pohlavní látky začíná v pubertě a pokračuje po celý život, ovšem od určitého věku dochází k postupnému snižování jeho tvorby. Jeho nedostatek může způsobovat různé projevy, jež nemusí zahrnovat pouze fyzické příznaky, ale rovněž ty psychické. Každý jedinec je však odlišný, a vše je proto i v tomto ohledu individuální. Můžete tudíž pociťovat jinou kombinaci projevů a v různé míře
Koenzym Q10 a jeho formy?
Koenzym Q10, také nazýván jako ubichinon, zkráceně CoQ nebo jen Q10, je látka, kterou si tělo v určitém množství vyrábí samo přirozenými procesy v organismu. Je pro nás nezbytný, jelikož je součástí každé naší buňky a zajišťuje jejich správnou funkci. Koenzym Q10 je sloučenina funkčně se podobající vitaminům a svou strukturou se přibližuje především vitaminu K, proto se někdy můžeme setkat i s označením vitamin Q. Nachází se hlavně v živočišných potravinách.
Mladý ječmen – zelená superpotravina vhodná nejen k očistě těla
Zelené superpotraviny jako chlorella, spirulina nebo mladý ječmen jsou čím dál tím oblíbenější. Může za to především rozmach zdravého stravování a redukčních diet. Nejčastěji se mladý ječmen užívá ve formě tablet, šťávy nebo prášku, který se rozmíchá ve vodě a následně se vypije. Zjistěte, v čem spočívá jeho hlavní přínos pro naše tělo a kdy se vyplatí zařadit ho do svého jídelníčku


