Magnesium malate – v čem se tato forma liší?
Hořčík neboli magnesium. Minerál, který je v dnešní době rozebírán všemi možnými způsoby, a to téměř neustále. Vy jste o něm tedy už pravděpodobně něco zaslechli, ať už v souvislosti s výživou, zdravím či celkovou pohodou. Nízká hladina hořčíku vede k rozmanitým obtížím, a v mnohých případech je proto potřeba jeho množství doplnit. Ovšem opravdu záleží na formě, ve které se ho rozhodnete užívat. My se dnes podíváme na jeden konkrétní druh – hořčík malát, jež může být pro vaše tělo skutečným přínosem. Pyšní se totiž vysokou vstřebatelností a svými energizujícími schopnostmi.

Proč je vlastně hořčík nepostradatelný?
Tento prvek je pro naše tělo naprosto nezbytný z několika důvodů. Hraje důležitou roli při výrobě energie, přispívá ke zdraví kostí, svalů a nervového systému a také napomáhá udržovat normální činnost srdce. Jednou z jeho hlavních funkcí je podpora metabolických procesů. Bez dostatečného množství hořčíku by organismus nedokázal efektivně využívat energii z potravy, což může vést k únavě a vyčerpání. Při deficitu se mohou objevit i jiné obtíže. Kromě únavy se často zmiňují svalové křeče, nervozita, problémy se spánkem nebo i migrény. Nedostatek hořčíku může mít vliv na naši schopnost relaxovat, což se může projevit nejen na fyzické úrovni, ale i psychické pohodě.
Formy hořčíku
Magnesium existuje v různých podobách, které se liší tím, jak jsou vázány na další látky. Tato vazba ovlivňuje, jak dobře se hořčík vstřebává, jaké má účinky a kolik hořčíku z něho tělo skutečně získá. Některé formy jsou proto daleko lépe využitelné nežli jiné. Existuje několik druhů organických hořčíků, nedá se ovšem zcela jasně říct, jaký z nich je nejlepší. Veškeré organické varianty mají totiž (oproti anorganickým formám) vysokou míru vstřebatelnosti. Mají sice obdobné vlastnosti, a navíc každému člověku může vyhovovat něco jiného, avšak existují zde jisté odlišnosti, které se týkají buď určité specifické schopnosti nebo doby, kdy je lepší danou formu suplementovat.

Co je to magnesium malate?
Magnesium malate (hořčík malát, malát hořečnatý) je forma, jež vzniká spojením hořčíku s kyselinou jablečnou. Tato kombinace přináší jedinečné vlastnosti, které z něj činí ideální volbu pro podporu energie, svalové regenerace a celkové vitality. To vše s vysokou mírou využitelnosti bez jakýchkoliv žaludečních problémů a projímavých účinků. Kyselina jablečná je navíc zcela přírodní látka, jež se přirozeně nachází v ovoci a fermentovaných potravinách. Je dokonce součástí tzv. Krebsova (citrátového) cyklu. Jedná se o běžný metabolický proces, jehož funkcí je přeměna živin na energii. V rámci cyklu dochází ke vzniku ATP – hlavního zdroje energie pro naše tělo. Kyselina jablečná hraje v tomto procesu specifickou roli jako jeden z meziproduktů.
Kdy a proč malát užívat?
Pro maximální efekt se doporučuje užívat ráno, v dopoledních hodinách nebo před fyzickým výkonem. Navečer byste měli zvolit jiný typ (např. bisglycinát). Je možné ho bez problému kombinovat s ostatními druhy magnesia, neměli byste ale překračovat doporučenou denní dávku, která zahrnuje součet veškerých přijatých druhů hořčíku. Jak již bylo řečeno, je malát velice dobře snášen, a to i ve vyšších dávkách. Hodí se proto pro kohokoliv, kdo se snaží doplnit hladinu tohoto minerálu. Nejvíce z něho budou těžit lidé, kteří trpí výraznou únavou a vyčerpáním, potřebují doplnit energii a podpořit výkonost během náročného dne. Dále pak sportovci, aktivní jedinci či lidé citliví na zažívací obtíže.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions - PMC [online]. [cit. 22. 01. 2025]. Dostupné z: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5926493/
Na co je dobrý resveratrol?
Resveratrol je sloučenina, která se stala v posledních letech středem pozornosti, díky svému prospěšnému vlivu na zdraví člověka. Jedná se totiž o skvěle fungující antioxidant, jež ocení nejen naše buňky. Resveratrol náleží mezi polyfenoly. To je skupina chemických látek, jež se přirozeně vyskytuje v celé řadě rostlin. Takové sloučeniny neobsahují rostliny jen tak, ale mají v nich svůj jasný účel. Nejen že mohou dodávat specifickou barvu, chuť či vůni, ale jsou určeny také k ochraně před možnými nepříznivými vlivy.
Která maca je nejlepší?
Maca peruánská, lepidium meyenii, řeřicha peruánská, peruánský ženšen či královna And. To vše jsou názvy pro jednu a tu samou mimořádnou rostlinu, které se využívá pro zlepšení zdraví již dlouhé roky. Nejčastěji je spojována s navýšením energie, vitalitou a hormonální rovnováhou. Jak už je dle názvu asi jasné, má maca něco společného s Peru. Jedná se o krajinu jejího původu, kde roste ve vysoké nadmořské výšce, a ne zcela příjemných podmínkách. Maca má ovšem také více různorodých druhů. Nejběžnější je maca žlutá, červená a černá. Ty jsou snadno rozeznatelné právě podle barvy, nicméně i jejich vlastnosti a chuť se lehce odlišují. Zatímco maca žlutá má jen jemnou nasládlou neutrální až nevýraznou příchuť, ta červená je sladší, plnější a popisována jako nejchutnější, černá je naopak chuťově výraznější než předchozí dvě, je zemitá až nahořklá.
Na co je dobrá kyselina hyaluronová?
Kyselina hyaluronová je jednou z nejpopulárnějších látek dnešní doby. Je využívaná v kosmetickém průmyslu, estetických procedurách a můžeme ji upotřebit jak vnitřně i zevně. Jedná se o látku, která je pro nás zcela přirozená, jelikož si ji tělo samo pro své potřeby produkuje. Nicméně jak už tomu u spousty běžných procesů v organismu bývá, hraje tu velkou roli věk. V organismu se kyselina hyaluronová nachází na mnoha místech. Nejvíce je zastoupena v pokožce, pojivových tkáních nebo třeba v očním sklivci. Má jednu velmi zásadní vlastnost a to takovou, že na sebe dokáže navázat až tisícinásobek své vlastní váhy. Proto se stala tolik oblíbenou surovinou pro kosmetiku nebo při neinvazivních úpravách v dermatologii, k redukci drobných, ale již viditelných vrásek.



