MCT olej jako kvalitní zdroj energie?
MCT olej neboli Medium Chain Triglycerides jsou složené tuky se středně dlouhým řetězcem. Zájem o ně v posledních letech výrazně stoupl, a to zejména kvůli skvělému vlivu na zdraví a zvýšené oblibě kokosového oleje. Dietáři si od nich slibují redukci hmotnosti, sportovci výživu svalovů a zdroj energie a to nemluvě o dalších zdravotních přínosech. Co jsou ale vlastně MCT oleje zač a kde je můžeme najít a mnohem více se dozvíte v níže uvedeném článku.
Jaká jsou základní fakta o tucích a mastných kyselinách?
Ještě před tím, než se pustíme do výčtu vlastností MCT oleje, je dobré si úvodem říct základní údaje o tucích jako takových, které standarně nelezneme v potravinách. Díky tomu zjistíte, čím jsou trigleciridy se středně dlouhým řetězcem jedinečné.
Tuky v potravinách můžeme rozdělit do několika skupin:
1) Podle zdroje 2) Typu vazby 3) Délky uhlíkového řetězce
- Podle zdroje dělíme tuky na živočisné a rostlinné.
- Na základě typu vazby rozlišujeme tuky na nasycené a nenasycené mastné kyseliny.
- Podle délky na tuky s krátkým řetězcem (obsahují max. 6 uhlíků), tuky se středně dlouhým řetězcem (6–12 uhlíků) a tuky s dlouhým řetězcem (12 a více uhlíků).
Tuky s krátkým řetězcem – délka řetězce do značné míry ovlivňuje vstřebávání tuků a tím i jejich využitelnost v organismu. Díky tomu se tuky s krátkým řetězcem, mezi které patří také nasycené mastné kyseliny, dobře vstřebávají a energie z nich putuje přímo do krve.
Problém však spočívá v tom, že jejich nadměrná konzumace má neblahý vliv na hladinu cholesterolu a triglyceridů a zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění. Tyto tuky nejčastěji najdeme v potravinách živočišného původu jako například v sádle, másle, tučném mase a uzeninách.
Tuky s dlouhým řetězcem – do této kategorie spadají převážně nenasycené mastné kyseliny, které jsou obsažené v ořeších, avokádu, mořských rybách nebo v rostlinných olejích. Jejich vstřebání tělu trvá déle, neboť se nejprve musí rozložit na malé tukové kapénky a následně navázat na protein. Při zvýšené konzumaci se mohou ukládat a tvořit tukové zásoby.
A ačkoliv mají obě kategorie tuků své výhody a úskalí, měli bychom se zaměřit na snížení přísunu nasycených mastných kyselin a nahrazovat je, neboli preferovat nenasycené mastné kyseliny převážně rostlinného původu. Jejich zdroje jsou uvedené výše. Jak se ale ukázalo poměrně nedávno, existuje ještě jiná, zlatá střední cesta, a jest v podobě nasycených tuků, kterým se není potřeba vyhýbat. Pojďme se na ně podívat.
MCT = tuky se střední délkou řetězce. Čím jsou jedinečné a kde je můžete najít?
MCT tuky, nebo také jinak řečeno oleje, mají zcela odlišnou strukturu a složení než klasické tuky s krátkým nebo dlouhým řetězcem. Díky tomu jsou lépe vstřebatelné a rozpustné ve vodě. MCT tuky tělo dovede prakticky okamžitě využít jako zdroj energie, takže při velké svalové práci nebo hubnutí nemusí odbourávat svalové buňky a nebude docházet k tzv. hubnutí svalů, které jsou pro náš organismus důležité. Pro tuto výbornou vlastnost jsou proto MCT oleje velice oblíbené jak u sportovců, tak právě u lidí, kteří potřebují zhubnout.
Tento unikátní tuk se spolu s dalšími látkami přirozeně nachází například v kokosovém oleji, mléčném tuku nebo palmojádrovém oleji. Aby se však oprostil od přidružených látek, bývá z původního oleje vyextrahován. Lze tedy říct, že MCT olej je koncentrovanější a obsahuje pouze ty dobré mastné kyseliny se střední délkou řetězce, na rozdíl od běžného kokosového oleje.
Pokud hledáte kvalitní MCT olej, vždy si vyberte ten, který je vyrobený ze 100% kokosového oleje bez dalších přísad.
Jaké je složení MCT olejů?
Jako všechny triglyceridy i MCT oleje obsahují glycerol a mastné kyseliny. Jak již bylo řečeno, jedná se o mastné kyseliny se střední délkou řetězce, mezi které patří:
- kyselina kapronová C6
- kyselina kaprylová C8
- kyselina kaprinová C10
- kyselina laurová C12
V doplňcích stravy s obsahem MCT oleje se můžete nejčastěji setkat buď se samostatnou kyselinou kaprylovou C8, anebo s její kombinaci s kyselinou kaprinovou C10.
Kyselina kaprylová C8 totiž významně zlepšuje absorpci živin, podporuje spalování a snižuje nepříjemný pocit hladu.
Pokud uvažujete o koupi toho nejkvalitnějšího MCT oleje, čístá kyselina kaprylová C8 je tím nejlepším řešením.
S čím vám MCT olej pomůže?
MCT olej jako rychlý a čistý zdroj energie má všestranné využití pro celé lidské tělo včetně mozku.
- Pomáhá při redukčních dietách a potlačuje ukládání zásobních tuků
- Konzumace MCT oleje rychle a na dlouhou dobu zasytí
- Urychluje metabolismus a pomáhá spalovat tuky
- Podporuje trávení a napomáhá vstřebávat důležité živiny
- Zvyšuje schopnost soustředění a koncentrace
MCT olej je bez chuti a zápachu.
Skvělé je také to, že dovede odolat vysokým teplotám, takže ho lze použít při vaření například do pečiva, salátů, polévek, smoothie či pro výbornou a neprůstřelnou kávu- která je naším favoritem.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:

Hořčíkový olej – k čemu je dobrý? A je lepší hořčík ve formě kapslí nebo oleje?
Hořčík neboli magnesium patří k nejdůležitějším minerálům, které naše tělo potřebuje. Účastní se totiž zhruba 300 různých tělesných reakcí. Bohužel ho ale většina z nás má nedostatek, což se projevuje hlavně podrážděností, nespavostí, náladovostí, svalovými křečemi nebo nepříjemným bušením srdce. Důvodem toho, proč hořčík nezískáváme z potravy v takové míře jako kdysi, je nešetrné zemědělství, používání pesticidů a filtrování vody. Proto je nezbytné dodávat ho tělu jiným způsobem. Velice jednoduchý způsob dodání hořčíku je formou doplňků stravy s obsahem magnesia.

Jak spolu souvisí vápník, vitamin D3 a K2?
Vitamin D3 a vitamin K2 jsou v poslední době hodně diskutované vitaminy rozpustné v tucích. Bylo totiž zjištěno, že se jedná o nejaktivnější formy vitaminu D a K, takže jejich pravidelným užíváním lze dosáhnout mnohem lepších výsledků než konzumací „obyčejného déčka“ nebo vitaminu K1. Ještě zajímavější je ale souvislost těchto vitaminů s vápníkem.

Maca a Kotvičník zemní – je vhodné je kombinovat?
Maca peruánská a kotvičník zemní známý také jako tribulus terrestris jsou dvě odlišné bylinky, které toho ale mají hodně společného. Možná jste o nich už slyšeli a teď si kladete otázku, proč se doporučuje jejich kombinace. A právě na to vám odpovíme v následujících řádcích. otvičník zemní, známý pod latinským názvem (tribulus terrestris), je jednoletá bylina, s níž se můžeme setkat i u nás. Původně ale pochází z jihovýchodní části Asie. Poznat ji lze podle tmavě zelených listů řapíkatého vzhledu a jasně žlutého květu či ostnatých plodů. Maca peruánská, latinsky (Lepidium meyenii), je přízemní rostlina, která roste v nehostinných podmínkách peruánských And v nadmořské výšce kolem 3000–4000 metrů nad mořem. V takové výšce samozřejmě příliš rostlin neroste, a právě proto je úchvatné, jak se mace na kamenitých svazích skvěle daří.