MCT olej jako kvalitní zdroj energie?
MCT olej neboli Medium Chain Triglycerides jsou složené tuky se středně dlouhým řetězcem. Zájem o ně v posledních letech výrazně stoupl, a to zejména kvůli skvělému vlivu na zdraví a zvýšené oblibě kokosového oleje. Dietáři si od nich slibují redukci hmotnosti, sportovci výživu svalovů a zdroj energie a to nemluvě o dalších zdravotních přínosech. Co jsou ale vlastně MCT oleje zač a kde je můžeme najít a mnohem více se dozvíte v níže uvedeném článku.
Jaká jsou základní fakta o tucích a mastných kyselinách?
Ještě před tím, než se pustíme do výčtu vlastností MCT oleje, je dobré si úvodem říct základní údaje o tucích jako takových, které standarně nelezneme v potravinách. Díky tomu zjistíte, čím jsou trigleciridy se středně dlouhým řetězcem jedinečné.
Tuky v potravinách můžeme rozdělit do několika skupin:
1) Podle zdroje 2) Typu vazby 3) Délky uhlíkového řetězce
- Podle zdroje dělíme tuky na živočisné a rostlinné.
- Na základě typu vazby rozlišujeme tuky na nasycené a nenasycené mastné kyseliny.
- Podle délky na tuky s krátkým řetězcem (obsahují max. 6 uhlíků), tuky se středně dlouhým řetězcem (6–12 uhlíků) a tuky s dlouhým řetězcem (12 a více uhlíků).
Tuky s krátkým řetězcem – délka řetězce do značné míry ovlivňuje vstřebávání tuků a tím i jejich využitelnost v organismu. Díky tomu se tuky s krátkým řetězcem, mezi které patří také nasycené mastné kyseliny, dobře vstřebávají a energie z nich putuje přímo do krve.
Problém však spočívá v tom, že jejich nadměrná konzumace má neblahý vliv na hladinu cholesterolu a triglyceridů a zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění. Tyto tuky nejčastěji najdeme v potravinách živočišného původu jako například v sádle, másle, tučném mase a uzeninách.
Tuky s dlouhým řetězcem – do této kategorie spadají převážně nenasycené mastné kyseliny, které jsou obsažené v ořeších, avokádu, mořských rybách nebo v rostlinných olejích. Jejich vstřebání tělu trvá déle, neboť se nejprve musí rozložit na malé tukové kapénky a následně navázat na protein. Při zvýšené konzumaci se mohou ukládat a tvořit tukové zásoby.
A ačkoliv mají obě kategorie tuků své výhody a úskalí, měli bychom se zaměřit na snížení přísunu nasycených mastných kyselin a nahrazovat je, neboli preferovat nenasycené mastné kyseliny převážně rostlinného původu. Jejich zdroje jsou uvedené výše. Jak se ale ukázalo poměrně nedávno, existuje ještě jiná, zlatá střední cesta, a jest v podobě nasycených tuků, kterým se není potřeba vyhýbat. Pojďme se na ně podívat.
MCT = tuky se střední délkou řetězce. Čím jsou jedinečné a kde je můžete najít?
MCT tuky, nebo také jinak řečeno oleje, mají zcela odlišnou strukturu a složení než klasické tuky s krátkým nebo dlouhým řetězcem. Díky tomu jsou lépe vstřebatelné a rozpustné ve vodě. MCT tuky tělo dovede prakticky okamžitě využít jako zdroj energie, takže při velké svalové práci nebo hubnutí nemusí odbourávat svalové buňky a nebude docházet k tzv. hubnutí svalů, které jsou pro náš organismus důležité. Pro tuto výbornou vlastnost jsou proto MCT oleje velice oblíbené jak u sportovců, tak právě u lidí, kteří potřebují zhubnout.
Tento unikátní tuk se spolu s dalšími látkami přirozeně nachází například v kokosovém oleji, mléčném tuku nebo palmojádrovém oleji. Aby se však oprostil od přidružených látek, bývá z původního oleje vyextrahován. Lze tedy říct, že MCT olej je koncentrovanější a obsahuje pouze ty dobré mastné kyseliny se střední délkou řetězce, na rozdíl od běžného kokosového oleje.
Pokud hledáte kvalitní MCT olej, vždy si vyberte ten, který je vyrobený ze 100% kokosového oleje bez dalších přísad.
Jaké je složení MCT olejů?
Jako všechny triglyceridy i MCT oleje obsahují glycerol a mastné kyseliny. Jak již bylo řečeno, jedná se o mastné kyseliny se střední délkou řetězce, mezi které patří:
- kyselina kapronová C6
- kyselina kaprylová C8
- kyselina kaprinová C10
- kyselina laurová C12
V doplňcích stravy s obsahem MCT oleje se můžete nejčastěji setkat buď se samostatnou kyselinou kaprylovou C8, anebo s její kombinaci s kyselinou kaprinovou C10.
Kyselina kaprylová C8 totiž významně zlepšuje absorpci živin, podporuje spalování a snižuje nepříjemný pocit hladu.
Pokud uvažujete o koupi toho nejkvalitnějšího MCT oleje, čístá kyselina kaprylová C8 je tím nejlepším řešením.
S čím vám MCT olej pomůže?
MCT olej jako rychlý a čistý zdroj energie má všestranné využití pro celé lidské tělo včetně mozku.
- Pomáhá při redukčních dietách a potlačuje ukládání zásobních tuků
- Konzumace MCT oleje rychle a na dlouhou dobu zasytí
- Urychluje metabolismus a pomáhá spalovat tuky
- Podporuje trávení a napomáhá vstřebávat důležité živiny
- Zvyšuje schopnost soustředění a koncentrace
MCT olej je bez chuti a zápachu.
Skvělé je také to, že dovede odolat vysokým teplotám, takže ho lze použít při vaření například do pečiva, salátů, polévek, smoothie či pro výbornou a neprůstřelnou kávu- která je naším favoritem.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:

Ghí – co to je a na co všechno se používá?
Ghí nebo také „ghíčko“ to je čistý máselný tuk plný vitaminů a živin, který si mohou dopřát i lidé s intolerancí na mléčné výrobky. Nejedná se však o žádnou novinku mezi superpotravinami, ale o léty prověřené přepuštěné máslo.

Zlaté mléko, co to je a k čemu je dobré?
Zlaté mléko je tradiční ajurvédský nápoj připravený z kravského mléka, ale můžete použít i jiné, a několika druhů koření, které mu dodávají typickou zlatavou barvu. Někdy se také říká, že toto mléko má barvu slunce. Jak asi tušíte, zlaté mléko původně pochází z Indie, kde se již po staletí připravuje jako životabudič a prospěšný pomocník při mnoha potížích. Obsažené ingredience jsou totiž nabité prospěšnými přírodními látkami. Zlaté mléko se připravuje teplé. Díky tomu a lehce štiplavé chuti se báječně hodí k popíjení během chladných podzimních dnů, kdy příjemně zahřeje zevnitř. Konzumovat ho se doporučuje především večer, protože zahání chuť na sladké a připravuje tělo na spánek.

Vitamin C – vitamin pro imunitu, nervovou soustavu i pohybový aparát
Vitamin C neboli kyselina askorbová má širokospektrální efekt na lidský organismus a patří mezi základní prvky/vitamíny. Doporučené denní množství vitamínu C se u dospělých jedinců pohybuje mezi 80 a 100 mg. Vitamin C neboli kyselina askorbová má širokospektrální efekt na lidský organismus a patří mezi základní prvky/vitamíny, bez kterých se naše tělo neobejde. Působí totiž na všechny orgány napříč celým tělem a oplývá celou řadou důležitých funkcí. I přes to, že se dnes extrémní avitaminóza tohoto vitaminu, která způsobuje nemoc zvanou kurděje, již prakticky nevyskytuje, stále jsou některé skupiny lidí ohroženější než jiné.