Na jaké složky kromě polysacharidů se u reishi zaměřit?
Reishi je asi jednou z nejznámějších medicinálních hub u nás, nebo možná dokonce na celém světě. Můžeme na ni často narazit i pod dvěma dalšími názvy – lesklokorka lesklá či Ganoderma Lucidum. V tradiční čínské medicíně je uznávaná už více než 4 tisíce let. Je tomu tak z toho důvodu, že dokáže v mnohých směrech podnítit naše zdraví. Děje se tak díky jejím obsahovým látkám, jichž má v sobě opravdu velké a rozmanité kvantum. Za významné se berou především polysacharidy, o kterých se můžeme všude poměrně dost dočíst. Ale co ostatní složky? Jak moc jsou funkční a jaké by nás měli dále zajímat? To si pojďme postupně vysvětlit v tomto dnešním článku.

Co vše přínosného můžeme v reishi nalézt?
Některé z látek v reishi mají samozřejmě větší důležitost než jiné. Polysacharidy jsou jistě to první, na co bychom se při hledání té pravé reishi měli zaměřit. Avšak ostatní látky v lesklokorce jsou neméně významné, jelikož její schopnosti nejsou založeny jen na jediné složce, ale na komplexním fungování a spojení sil všech dohromady. Jen tak může tato houba podpořit tolik oblastí v našem organismu a v takové míře. Reishi se prodává v různorodých podobách, z nichž jsou některé efektivnější nežli druhé. Jistotu zastoupení dostatečného množství aktivních látek máme v případě čistých extraktů, bez zbytečných přísad, plnidel, stabilizátorů či emulgátorů. Ty nemají ze zdravotního hlediska žádný význam, zabírají pouze místo nebo mohou mít dokonce v určitých případech i negativní dopad. Často je u kvalitních produktů také na obale deklarováno, kolik se v preparátu nachází hlavních aktivních látek.
Lesklokorka je jako každá jiná houba tvořena převážně vodou. Obsahuje rovněž vitaminy a minerály. Jedná se zejména o vitamin D, vitaminy z B-komplexu, draslík, vápník, hořčík, selen, zinek a železo. Mimo polysacharidy se ovšem v reishi vyskytuje hned několik skupin dalších zajímavých složek. Mluvíme tu o triterpenech, glykoproteinech, sterolech, tucích a mastných kyselinách, aminokyselinách, bílkovinách, nukleosidech a enzymech. Postupně si je všechny představíme.
- Triterpeny
Triterpeny jsou v reishi nesmírně cennou složkou. Jsou to organické látky, nejčastěji k nalezení v rostlinné říši a houbách. Jsou velmi rozsáhlou podskupinou terpenů. V reishi se jich nachází více než 140. Jsou mnohdy odvozeny od lanostanu a jmenovat můžeme pro příklad kyselinu ganoderovou, ganodermovou, ganodermickou, lucidenovou, ganolucidovou či ganoderoly a ganoderaly. Z menší části se stejně jako polysacharidy účastní stimulace obranných systému těla. Kombinace těchto dvou skupin látek nám pomůže při krátkodobých i dlouhodobějších nerovnováhách v naší imunitě. Dále jsou triterpeny jedny z nejsilnějších antimikrobiálních, antibakteriálních a protizánětlivých sloučenin. Chovají se také jakožto přírodní antihistaminika a podporují správnou funkci jater. Díky tomu játra lépe odvádějí škodliviny z těla. V neposlední řadě jsou triterpeny přínosné pro trávení, kardiovaskulární soustavu nebo hormony. Jak je vidět, stojí za povšimnutí zcela totožně jako polysacharidy.
- Glykoproteiny, steroly a nukleosidy
Glykoproteiny jsou bílkoviny, jež ve své molekule obsahují cukr. Jsou to tedy zjednodušeně řečeno sloučeniny proteinů a sacharidů. Úlohu mají strukturální, receptorovou a enzymatickou. Ze sterolů pak vyniká zejména ergosterol. Z toho při působení ultrafialového záření vzniká vitamin D2. Zároveň napomáhá lepší mineralizaci kostí. Nukleosidy jako je třeba adenosin, adenin, uracil a uridin zase snižují krevní tlak, zabraňují shlukování trombocytů a mají příznivý vliv na srdeční činnost a rytmus.
- Tuky a mastné kyseliny
V lesklokorce nechybí ani řada mastných polynenasycených a nasycených kyselin. Hojně je zastoupena například kyselina linolová, palmitová, stearová a olejová. Důkazem kvality houby je vysoké procento polynenasycených mastných kyselin vůči celkovému obsahu mastných kyselin. Jsou výrazně prospěšné pro kardiovaskulární soustavu a snižují hladinu špatného cholesterolu.
- Aminokyseliny, bílkoviny a enzymy
Aminokyseliny jsou základním stavebním kamenem bílkovin. Součástí reishi jsou veškeré esenciální aminokyseliny, tedy ty, které si naše tělo nedokáže vytvořit. Zajímavý je hlavně lysin a leucin. Lysin hraje roli při proteosyntéze a má důležitou hodnotu ve struktuře bílkovin, leucin je zase potřebným prvkem při regulaci příjmu potravy. Enzymy jsou nepostradatelné při syntézách některých částí potravy.

Reishi / Lesklokorka lesklá v organismu účinkuje:
- Přirozená obranyschopnost – imunitní systém
- Normální funkce oběhové soustavy
- Normální hladina cholesterolu v krvi
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová
Jak vybrat kvalitní rybí olej aneb proč je důležitý obsah EPA a DHA
Tím nejcennějším, co rybí olej neboli rybí tuk obsahuje, jsou omega 3 mastné kyseliny, které zahrnují kyseliny EPA a DHA. Omega 3 mastné kyseliny si lidské tělo nedokáže samo vytvořit, a tak je nutné je přijímat v potravě. Obecně o nich lze říci, že podporují správné fungování kardiovaskulárního, imunitního a nervového systému. Ačkoliv je působení DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová) je v těle dost podobné, až takřka zaměnitelné, v doplňku stravy s obsahem omega 3 by měly být zastoupeny obě kyseliny, ideálně s vyšším obsahem.
Vitamin K2, proč je stejně důležitý jako vitamin D3?
Vitaminy rozpustné v tucích, A,D,E,K, představují jednu z nejdůležitějších složek naší potravy. Lidské tělo si vitaminy, až na pár výjimek, nedokáže samo vyrobit, a proto je musíme přijímat v podobě bohaté a živé stravy. V poslední době se pozornost odborné i laické veřejnosti zaměřila na vitamin D3, a to nejen v souvislosti se vstřebáváním vápníku ze střeva do krve, ale také pro jeho nezastupitelnou úlohu ve fungování imunitního systému. Zato vitamin K2 (menachinon) zůstává stále neprávem opomíjen, možná až podceňován.
Ženšen pravý, zázračná bylina dlouhověkosti?
Ženšen pravý pod latinským názvem Panax ginseng je jednou z nejstarších, nejznámějších a nejužívanějších bylin na světě. Tato zázračná bylina je také nazývána Všehoj ženšenový a není tomu je tak pro nic za nic. Tuto přezdívku Ženšen získal díky svému skvělému a širokému spektru působení na organismus.


