Přírodní sladidla a jaké vybrat?
V dnešní době je na trhu k nalezení velký počet rozličných sladidel. Děje se tak zejména proto, že lidé vyhledávají alternativy, které by lépe zapadaly do zdravějšího stravování. Setkáme se s dietami založenými na sníženém množství sacharidů, snahami podpořit hubnutí výměnou sladidla nebo jen touhou sáhnout prostě po něčem prospěšnějším, než je normální bílý cukr. Avšak možností máme dnes opravdu hodně. S příchodem každého dalšího sladidla na trh se právě to dané považuje momentálně za to nejlepší. Jak to ale ve skutečnosti je? Co jsou přírodní sladidla, jak se v nich vyznat a je některé skutečně lepší než strašák současnosti – bílý cukr? Na to vše se zaměříme v tomto článku.
Cukr, přírodní sladidla a jejich druhy??
Klasický nejpoužívanější cukr je získáván z cukrové řepy či třtiny, a je tedy rovněž přírodním sladidlem. Přírodní jsou ty, jež mají svůj původ v přírodě, nejsou vytvářeny uměle a ani nijak výrazně upravovány. Řepný cukr je z chemického hlediska tvořen převážně sacharózou, a to skoro ze stejného poměru glukózy a fruktózy. Obvykle se rafinuje, což je proces, kdy dochází k odstraňování nečistot a ostatních nechtěných složek. Vznikne pak bílá krystalická látka. S třtinových cukrem se častěji setkáme v jeho zlatohnědé nečištěné podobě. Obsahuje o trochu více vitaminů a minerálů, jenže v kvantitě, v jakém bychom ho měli konzumovat to nehraje významnou roli. Předností je spíše příjemná lehce karamelová chuť a vůně.
Vedle těchto nejznámějších druhů přírodních sladidel najdeme další rozmanité možnosti v různorodých formách. V prášku, krystalické i tekuté podobě. Patří sem také dobře známý med. Ten by měl pocházet od včel nedokrmovaných cukrem a neměl by být pasterizován. V takovém případě obsahuje navíc mikroživiny a má nižší glykemický index. My se teď postupně podíváme na ty méně běžné a v posledním čase nejoblíbenější.
Kokosový a palmový cukr
Palmový a kokosový cukr jsou oblíbené již po delší dobu. Oba se extrahují z palmových stromů, ovšem každý z jeho jiné části. Zatímco kokosový je z nektaru z květů, palmový je z mízy v kmeni. Oba jsou tvořeny převážně sacharózou jako klasický cukr. Obsahují více minerálů a vyšší podíl inulinu.
Xylitol
Xylitol je alkoholický cukr. S alkoholem coby takovým však nic společného nemá. Získává se nejčastěji z břízy a má značně nízký glykemický index. Kromě toho ještě příznivě ovlivňuje zdraví zubů tím, že zamezuje tvorbě zubního plaku. Sladí podobně jako řepný cukr, ale má o 40% menší energetickou hodnotu. Specifický je jeho chladivý pocit v ústech.
Erythritol
Erythritol je taktéž alkoholickým cukrem. Vyskytuje se obvykle například ve fermentovaných potravinách a některém ovoci. Sladí o něco méně než běžný cukr, zato nemá vůbec žádné kalorie, a tudíž má i nulový glykemický index. Zpravidla se vyrábí fermentací glukózy ze škrobu.
Agávový sirup
Agávový sirup je vlastně zahuštěná šťáva z kaktusu. Je velice propagovaný, nicméně mnohdy dosti přeceňovaný. Je totiž složen převážně z fruktózy a ta by se rovněž měla konzumovat s mírou. Proto ho nepoužívejte ve velkých kvantech s pocitem, že nikdy nepřiberete. Má ale nižší glykemický index.
Čekankový sirup
Jak už název napovídá, je tento sirup z čekanky, konkrétně z jejího kořene. Obsahuje méně než 5% sacharózy a vysoký obsah inulinu, který dodává onu sladkost. Díky většímu obsahu vlákniny je navíc přínosný pro naše trávení. U osob s citlivým zažívacím traktem nebo u malých dětí může ovšem ve větším množství způsobit obtíže. Má velmi nízký glykemický index a sladivost je obdobná jako třeba u medu.
Ať už se rozhodnete používat jakékoliv jiné sladidlo či zůstanete u normálního cukru, je potřeba mít na paměti, že ve většině případů není problémem samotné sladidlo, ale kvantum, v jakém ho přijímáme. Často si ani neuvědomíme, v kolika potravinách se nachází, a to i v těch běžných, jež konzumujeme denně. Jako to platí u všeho – je dobré se řídit zdravým selským rozumem a s ničím to nepřehánět.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:

Zajímavosti o kelpu – v čem náš organismus podpoří
Kelp, rovněž znám pod názvem chaluha bublinatá (Ascophyllum Nodosum), je mořská řasa, která patří mezi chaluhy. Stejně jako ostatní řasy je zdrojem velmi kvalitních a tělem dobře využitelných výživných látek. Dá se konzumovat čerstvá, ale v našich končinách se s ní setkáme ve formě sušené nebo s namletým práškem, popřípadě je takový prášek v kapslích či slisovaný do podoby tablet. Díky velkému obsahu některých minerálních a stopových prvků, může být skvělou přírodní variantou, jak je do organismu doplnit.

Rozdíl mezi klasickým hořčíkem a triple magnesiem?
Hořčík neboli magnesium je nezbytnou součástí několika stovek chemických reakcí. Z tohoto důvodu je pro nás životně důležitý. Kterákoliv buňka v těle hořčík potřebuje k tomu, aby plnila své funkce. Je nutný pro normální energetický metabolismus a přispívá díky tomu ke snížení vyčerpání a únavy. Je zásadní pro chod nervové soustavy, pro kontrakce svalů i zdravé kosti a zuby. Podílí se také na elektrolytické rovnováze.

Jaké formy hořčíku jsou zklidňující?
Hořčík je, stejně jako jiné mikroživiny, nepostradatelný a v těle má na starosti spoustu úkolů. Je v organismu nenahraditelný a zastoupit ho nemůže žádná jiná minerální látka. Bez něho by naše tělo nebylo například schopno vytvářet energii nebo správně využívat ostatní látky a vitaminy. Hořčík se ale vyskytuje ve vícero formách. Referenční denní hodnota příjmu hořčíku činní 375 mg.