Proč kombinovat kolagen a vitamin C?
Kolagen je důležitou bílkovinou v našem těle, avšak s postupujícím věkem jeho přirozená tvorba bohužel začíná klesat. Je součástí pleti, tkání, kloubů, ale taktéž mnohých dalších částí organismu. Proto je i dnes široká nabídka produktů, díky kterým můžeme hladinu kolagenu doplnit. Je třeba myslet na to, že existuje několik druhů a forem a každá může být příznivá pro něco jiného, a ne všechny jsou kvalitní nebo v dostatečné koncentraci. Co je ale také podstatné – měli bychom ho užívat společně s vitaminem c. Ten je významný pro správnou činnost spousty pochodů v těle a je tomu tak i v tomto případě. V dnešním článku si tudíž řekneme více o kolagenu, vitaminu c a jejich kombinování.

Co to vlastně je kolagen?
Kolagen je skleroprotein, tedy vláknitá bílkovina, která má podpůrnou a strukturální funkci. Je extracelulární (mimobuněčná) a ve vodě nerozpustná. Tvoří přibližně 30 % ze všech proteinů v organismu a je známo přibližně 30 jeho druhů. Nejdůležitější je kolagen typu I-V, kdy typ I zahrnuje 90 % veškerého kolagenu a nachází se v pokožce, šlachách, zubech a kostech. Typ II je především v našich kloubech a chrupavkách. Typ III se nachází na stejných místech jako typ I, kterým je poté dokonce nahrazen. Typ IV je v membránách a typ V pak v cévních stěnách.
Setkat se s kolagenem můžeme v nativní (čisté) verzi či v podobě hydrolyzované, jenž je nazývána jako kolagenní peptidy. Ty se na rozdíl od čisté formy lépe vstřebávají a dokáží také zvýšit syntézu kolagenu typu II. Základní stavební jednotkou kolagenu jsou aminokyseliny jako je glycin, prolin, hydroxyprolin a hydroxylysin. Další rozdílnost je podle toho, z jakého zdroje je získáván – vepřový, hovězí a mořský (rybí).
K čemu slouží vitamin C?
Vitamin C, patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Je podstatný pro náležité fungování imunitního systému, energetického metabolismu, nervové soustavy a je silným antioxidantem, takže ochraňuje naše buňky. Potřebná denní dávka vitaminu C se pohybuje od 80mg do 100mg. Je však nutné dodat, že s některými dalšími aspekty by se tato dávka měla navyšovat. Třeba pokud se potýkáme s infekcí, nachlazením, stresem, s větší fyzickou námahou, po úrazech a operacích, a dokonce i v případě, že kouříme. Je rovněž výraznou regenerační podporou a nezbytný je pro vstřebávání železa a v neposlední řadě hraje svou roli při syntéze kolagenu.
Proč užívat kolagen a vitamin C dohromady?
Vitamin C má totiž nenahraditelnou úlohu při tvorbě kolagenu, kdy v celém procesu je nutný již od samého počátku. Napomáhá produkci a aktivně se podílí na kolagenové syntéze. Odpovídá taktéž za pevnost a kvalitu kolagenu a pokud ho je nedostatek, tak vzniká poměrně nestabilní kolagen nebo se ho vytváří méně, než je žádoucí. Vitamin C se účastní na metabolismu aminokyselin (Hydroxylysin a hydroxyprolin) a bez něj by tato látková přeměna nebyla možná. Jestliže je tedy vitamin C přijímán ve vhodném množství, kolagen se lépe vstřebává a my ho daleko efektivněji využijeme. Pak má tato synergická dvojice pozitivní vliv na vazivo, tkáně, klouby, kosti, zuby, vlasy i pleť.

Kvůli tomu byste měli mít během užívání kolagenu pestrou stravu právě na vitamin C, jelikož si ho tělo samo nevyrábí. Pokud si chcete být jisti či si nechcete jeho příjem hlídat, zvolte rovnou takový produkt, jež obsahuje kolagen zároveň s vitaminem c a budete mít jistotu, že bude fungovat správně a tam kde zrovna potřebujete. Doplňovat kolagen se doporučuje starším lidem, dále sportovcům, protože zatěžují více klouby nebo těm kteří mají s pohybovým aparátem nějaké problémy. Také tu je pro ty, co touží po pevnější, pružnější pokožce bez vrásek, zdravých a odolných vlasech a nehtech.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová
Jak ženšen pravý působí na organismus?
Ženšen pravý je jedním z velice uznávaných bylinek a doplňků stravy v tradičních medicínách, protože se v něm nachází unikátní látky, které mohou prospět lidskému zdraví, napomoci opět nastolit v organismu potřebnou rovnováhu a dodat tělu důležitou odolnost
Přírodní sladidla a jaké vybrat?
Klasický nejpoužívanější cukr je získáván z cukrové řepy či třtiny, a je tedy rovněž přírodním sladidlem. Přírodní jsou ty, jež mají svůj původ v přírodě, nejsou vytvářeny uměle a ani nijak výrazně upravovány. Řepný cukr je z chemického hlediska tvořen převážně sacharózou, a to skoro ze stejného poměru glukózy a fruktózy. Obvykle se rafinuje, což je proces, kdy dochází k odstraňování nečistot a ostatních nechtěných složek. Vznikne pak bílá krystalická látka. S třtinových cukrem se častěji setkáme v jeho zlatohnědé nečištěné podobě. Obsahuje o trochu více vitaminů a minerálů, jenže v kvantitě, v jakém bychom ho měli konzumovat to nehraje významnou roli. Předností je spíše příjemná lehce karamelová chuť a vůně.
Sušené maso, koncentrovaná síla kvalitních živin
Sušení masa se stalo v poslední době trendem českých domácností a stejně tak jdou na odbyt i komerční produkty tohoto druhu tzn. Jerky. Z tradičního pokrmu jihoamerických indiánů je dnes jídlo, které si svou pozici zpočátku budovalo zejména na poli sportovní výživy, ale záhy se jeho popularita rozrostla mezi nejširší veřejnost.


