Proč kombinovat kurkumin s piperinem?
Oblíbenost kurkumy v posledních letech významně roste. Stala se součástí mnoha receptů, zdravého životního stylu a v kuchyni ji používáme často i v našich končinách. Ovšem její popularita souvisí také s něčím jiným, než je její nápadně zemitá chuť nebo sytě žlutooranžová barva sloužící k dobarvování některých potravin. Obsahuje totiž látku, nazývanou kurkumin, která dokáže přinést našemu organismu celou řadu pozitiv. Je například výrazně antibakteriální a podporuje správnou funkci zažívacího ústrojí. Pokud se poohlédneme po produktech s kurkuminem, velice pravděpodobně narazíme i na takové preparáty, jež ho kombinují s další látkou – piperinem. Z jakého důvodu je tato kombinace vhodná a co nám kurkumin může nabídnout? To bude hlavním tématem dnešního článku.
Co se pod názvem kurkumin tedy ukrývá?
Kurkumin se získává z rostliny, která se jmenuje kurkuma dlouhá (Curcuma Longa). Samotná kurkuma obsahuje různorodé látky, ale nejvýznamnější je z hlediska zdravotních benefitů právě kurkumin. Známe kurkumin typu 1, 2 a 3. Dohromady se nazývají kurkuminoidy, samostatně pak kurkumin, demethoxykurkumin a bisdemethoxykurkumin. Nacházejí se v oddenku rostliny a z celkového množství složek zabírají pouhá 3 %. Ale blahodárný vliv, jež umí mít na náš organismus, je podstatně větší. Proto se přistoupilo k jeho extrahování, aby se veškerých vlastností využilo naplno. Vznikly tak doplňky stravy s koncentrovaným množstvím kurkuminu.
Kurkumin jako takový je vlastně barvivo, které dává kurkumě specifickou oranžovožlutou barvu. Je to látka dobře rozpustná v tucích a náleží mezi polyfenoly. Ty jsou součástí mnoha druhů rostlin a pyšní se intenzivními antioxidačními schopnostmi a dalšími příznivými efekty. Kurkumin se využívá nejen vnitřně, ale i zevně jakožto součást kosmetických produktů.
Jaké přínosy má suplementování kurkuminu?
Jak už bylo naznačeno, kurkumin pracuje jako silný antioxidant a chrání tak naše buňky před nepříznivými vnějšími vlivy, ale i před těmi, jež vznikají uvnitř jako vedlejší produkt látkových výměn. Dále je prospěšný pro trávicí systém, kde podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, čímž ulehčuje trávení potravy. Přínosem je rovněž při žaludečních obtížích nebo pálení žáhy. Pozitivní dopad má také na pohybový aparát, jelikož ulevuje od zánětu a bolesti kloubů. Játra díky kurkuminu zase lépe odbourávají škodliviny a rychleji regenerují svoje buňky. Organismus se tak snadněji pročišťuje a zbavuje nežádoucích látek. Užívání kurkuminu ovlivňuje dokonce imunitní, nervovou a kardiovaskulární soustavu. Příznivě podněcuje obranyschopnost, je antibakteriální a antivirový, doporučuje se při respiračních onemocněních, napomáhá správnému krevnímu oběhu a je blahodárný pro psychickou stabilitu.
Co je piperin a proč ho užívat zároveň s kurkuminem?
Piperin je alkaloid a aktivní složkou v černém pepři. Dává mu jeho výraznou štiplavou chuť. Stejně jako kurkumin je značně dobrým antioxidantem a přispívá k náležitému trávení. Často se taktéž využívá při regulaci tělesné hmotnosti. Navíc zlepšuje kognitivní funkce.
Jak je vidět, kurkumin a piperin mají každý svoje vlastní prospěšné vlastnosti. Některé rozdílné a jiné zase obdobné. Avšak jejich kombinování může zajistit ještě lepší využití a podstatné snížení metabolické degradace kurkuminu, k níž zcela běžně dochází. Piperin je totiž schopen zvyšovat biologickou dostupnost jistých látek a kurkumin je jednou z nich. Děje se tomu tak, protože piperin usnadňuje jeho vstřebávání přes střevní stěnu do krevního oběhu. Blokuje aktivitu enzymů, které jinak kurkumin velice rychle v trávicím traktu rozštěpí na neúčelné metabolity a ty nám už žádný užitek nepřinesou. Spojení těchto dvou složek je tedy velmi efektivní. Tato synergie nám poskytne až 20x vyšší vstřebávání kurkuminu.
Kurkuma dlouhá v těle podporuje:
- Normální trávení
- Normální činnost jater
- Normální stav kloubů
- Normální činnost jater – jaterní lipidy
Pepř černý v těle podporuje:
- Trávení – tělesná hmotnost
- Pohlavní systém u žen
- Zdraví jater
- Normální činnost nervové soustavy
- Normální funkce dýchacího systému
- Normální stav pokožky
- Oběh v jemných krevních cévách a kapilárách
- Antioxidant
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Golden Nature Kurkumin s přidaným piperinem v silném extraktu 95% a navíc obohacenou kurkumou.
MycoMedica Curcumin 95% extrakt s přidaným quercetinem a piperinem.

Kyselina hyaluronová – tělu přirozená látka pro mladistvou a hydratovanou pleť
Kyselina hyaluronová je bezpečná, přínosná a tělu vlastní látka, jejíž množství se v kůži bohužel s věkem snižuje. Kvůli tomu dochází ke znatelnějšímu stárnutí pleti a tvorbě vrásek. V rámci prevence ztráty pevnosti a pružnosti pokožky proto dermatologové doporučují již od 25. roku věku kyselinu hyaluronovou tělu v různých formách dodávat. Kyselina hyaluronová, někdy označovaná také jako HA (hyaluronic acid), umí pronikat do pokožky a vázat na sebe vodu. Jedna jediná molekula kyseliny hyaluronové na sebe dovede navázat dokonce až 1000 násobek své vlastní váhy, což v praxi znamená, že jeden gram kyseliny hyaluronové na sebe umí navaz až několik litrů vodu

Koenzym Q10 a jeho formy?
Koenzym Q10, také nazýván jako ubichinon, zkráceně CoQ nebo jen Q10, je látka, kterou si tělo v určitém množství vyrábí samo přirozenými procesy v organismu. Je pro nás nezbytný, jelikož je součástí každé naší buňky a zajišťuje jejich správnou funkci. Koenzym Q10 je sloučenina funkčně se podobající vitaminům a svou strukturou se přibližuje především vitaminu K, proto se někdy můžeme setkat i s označením vitamin Q. Nachází se hlavně v živočišných potravinách. Z rostlinných zdrojů ho získáme také, ale v mnohem menší míře. Nejvíce ho obsahuje hovězí maso, srdce a další vnitřnosti a také sardinky. V nevelkém množství je v brokolici, olivovém oleji, špenátu nebo sójových bobech.

Tryptofan – proč je vhodná kombinace s vitaminem B6?
L-Tryptofan patří mezi esenciální aminokyseliny, což jsou látky nesmírně důležité pro správné fungování našeho těla. Konkrétně fungují jako stavební složky proteinů. Slovo „esenciální“ znamená, že si je naše tělo neumí samo vyrobit, a tak je musí přijímat vnějším způsobem – buď potravou, nebo v doplňcích stravy. L-tryptofan ve formě doplňku stravy jistě dobře znají všichni sportovci, kteří jej nejčastěji využívají ke zlepšení fyzického výkonu a regenerace. Tato esenciální aminokyselina je ale důležitá i zcela jiných důvodů. Zjistěte z jakých, a proč byste ji měli kombinovat s vitaminem B6.