Proč kombinovat kurkumin s piperinem?
Oblíbenost kurkumy v posledních letech významně roste. Stala se součástí mnoha receptů, zdravého životního stylu a v kuchyni ji používáme často i v našich končinách. Ovšem její popularita souvisí také s něčím jiným, než je její nápadně zemitá chuť nebo sytě žlutooranžová barva sloužící k dobarvování některých potravin. Obsahuje totiž látku, nazývanou kurkumin, která dokáže přinést našemu organismu celou řadu pozitiv. Je například výrazně antibakteriální a podporuje správnou funkci zažívacího ústrojí. Pokud se poohlédneme po produktech s kurkuminem, velice pravděpodobně narazíme i na takové preparáty, jež ho kombinují s další látkou – piperinem. Z jakého důvodu je tato kombinace vhodná a co nám kurkumin může nabídnout? To bude hlavním tématem dnešního článku.

Co se pod názvem kurkumin tedy ukrývá?
Kurkumin se získává z rostliny, která se jmenuje kurkuma dlouhá (Curcuma Longa). Samotná kurkuma obsahuje různorodé látky, ale nejvýznamnější je z hlediska zdravotních benefitů právě kurkumin. Známe kurkumin typu 1, 2 a 3. Dohromady se nazývají kurkuminoidy, samostatně pak kurkumin, demethoxykurkumin a bisdemethoxykurkumin. Nacházejí se v oddenku rostliny a z celkového množství složek zabírají pouhá 3 %. Ale blahodárný vliv, jež umí mít na náš organismus, je podstatně větší. Proto se přistoupilo k jeho extrahování, aby se veškerých vlastností využilo naplno. Vznikly tak doplňky stravy s koncentrovaným množstvím kurkuminu.
Kurkumin jako takový je vlastně barvivo, které dává kurkumě specifickou oranžovožlutou barvu. Je to látka dobře rozpustná v tucích a náleží mezi polyfenoly. Ty jsou součástí mnoha druhů rostlin a pyšní se intenzivními antioxidačními schopnostmi a dalšími příznivými efekty. Kurkumin se využívá nejen vnitřně, ale i zevně jakožto součást kosmetických produktů.
Jaké přínosy má suplementování kurkuminu?
Jak už bylo naznačeno, kurkumin pracuje jako silný antioxidant a chrání tak naše buňky před nepříznivými vnějšími vlivy, ale i před těmi, jež vznikají uvnitř jako vedlejší produkt látkových výměn. Dále je prospěšný pro trávicí systém, kde podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, čímž ulehčuje trávení potravy. Přínosem je rovněž při žaludečních obtížích nebo pálení žáhy. Pozitivní dopad má také na pohybový aparát, jelikož ulevuje od zánětu a bolesti kloubů. Játra díky kurkuminu zase lépe odbourávají škodliviny a rychleji regenerují svoje buňky. Organismus se tak snadněji pročišťuje a zbavuje nežádoucích látek. Užívání kurkuminu ovlivňuje dokonce imunitní, nervovou a kardiovaskulární soustavu. Příznivě podněcuje obranyschopnost, je antibakteriální a antivirový, doporučuje se při respiračních onemocněních, napomáhá správnému krevnímu oběhu a je blahodárný pro psychickou stabilitu.

Co je piperin a proč ho užívat zároveň s kurkuminem?
Piperin je alkaloid a aktivní složkou v černém pepři. Dává mu jeho výraznou štiplavou chuť. Stejně jako kurkumin je značně dobrým antioxidantem a přispívá k náležitému trávení. Často se taktéž využívá při regulaci tělesné hmotnosti. Navíc zlepšuje kognitivní funkce.
Jak je vidět, kurkumin a piperin mají každý svoje vlastní prospěšné vlastnosti. Některé rozdílné a jiné zase obdobné. Avšak jejich kombinování může zajistit ještě lepší využití a podstatné snížení metabolické degradace kurkuminu, k níž zcela běžně dochází. Piperin je totiž schopen zvyšovat biologickou dostupnost jistých látek a kurkumin je jednou z nich. Děje se tomu tak, protože piperin usnadňuje jeho vstřebávání přes střevní stěnu do krevního oběhu. Blokuje aktivitu enzymů, které jinak kurkumin velice rychle v trávicím traktu rozštěpí na neúčelné metabolity a ty nám už žádný užitek nepřinesou. Spojení těchto dvou složek je tedy velmi efektivní. Tato synergie nám poskytne až 20x vyšší vstřebávání kurkuminu.
Kurkuma dlouhá v těle podporuje:
- Normální trávení
- Normální činnost jater
- Normální stav kloubů
- Normální činnost jater – jaterní lipidy
Pepř černý v těle podporuje:
- Trávení – tělesná hmotnost
- Pohlavní systém u žen
- Zdraví jater
- Normální činnost nervové soustavy
- Normální funkce dýchacího systému
- Normální stav pokožky
- Oběh v jemných krevních cévách a kapilárách
- Antioxidant
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Para ořechy – jak a proč je zařadit do jídelníčku?
Para neboli brazilské ořechy patří mezi zajímavé a v poslední době i oblíbené plody. Jsou totiž skvělé pro zpestření jídelníčku, mají příjemnou chuť, a navíc nám jejich pravidelná konzumace může přinést jisté zdravotní benefity.
Mužský přechod neboli andropauza, jak se projevuje?
Produkce můžské pohlavní látky začíná v pubertě a pokračuje po celý život, ovšem od určitého věku dochází k postupnému snižování jeho tvorby. Jeho nedostatek může způsobovat různé projevy, jež nemusí zahrnovat pouze fyzické příznaky, ale rovněž ty psychické. Každý jedinec je však odlišný, a vše je proto i v tomto ohledu individuální. Můžete tudíž pociťovat jinou kombinaci projevů a v různé míře
Na co se používá DMSO?
DMSO je bezbarvá tekutina s charakteristickým zápachem, který mnoho lidí definuje jako podobný česneku. Jedná se o zkratku ze slova dimethylsulfoxid, konkrétně je to tedy organická sirná sloučenina. Vzniká jakožto vedlejší produkt při výrobě papíru a zpočátku se dal upotřebit pouze pro průmyslové účely. Dnes je schválen jeho volný prodej a při správném používání se nemusíte obávat žádných vedlejších účinků, často se totiž uvádí, že je bezpečnější než ostatní, daleko déle známá, léčiva. Je ovšem potřeba s touto látkou zacházet opatrně a řídit se určitými doporučeními.


