Resveratrol a jeho přínos pro zdraví?
Resveratrol, to je název látky, která je přírodního původu a je velmi silným antioxidantem. Nachází se v některých rostlinách, kde plní svoje funkce, ale je významný i pro člověka a jeho organismus. Jeho pozitivní vliv je spojen především s ochranou buněk, ale má i jiné vlastnosti, kterých můžeme využít k našemu prospěchu. Jde třeba o kardiovaskulární zdraví nebo podporu metabolismu tuků. Díky tomu se začaly vyrábět rozličné doplňky stravy, jež obsahují pouze resveratrol či se přidává do různých vitaminových komplexů. Pokud se tedy chcete o této látce dozvědět bližší informace a zjistit čím pro vás může být blahodárná, čtěte dále a vše se dozvíte v dnešním článku.
Co si pod názvem resveratrol představit?
Resveratrol je látkou patřící mezi tzv. polyfenoly (stilbeny). To je skupina chemických sloučenin, jež se nachází zejména v ovoci a zelenině. V těch mají polyfenoly určité biologické funkce. Může se jednat o specifickou chuť a barvu, ale například i ochranu před vnějšími vlivy, jako je UV záření, patogeny nebo poškození. Polyfenoly tvoří jednu z hlavních skupin antioxidantů. Poprvé byl resveratrol objeven v roce 1940 v kořenech kýchavice a od té doby jsou zkoumány jeho přínosy pro člověka. Vyskytuje se ve dvou různých formách. Ty jsou označovány jako cis a trans. Ačkoli se jedná o stejnou složku, molekuly těchto dvou variant jsou rozdílné ve své struktuře. Tělu je biologicky bližší a dostupnější forma trans, proto má větší smysl vybírat takové produkty, které obsahují tento typ resveratrolu, aby se mohl dobře vstřebat a tělo z něj mohlo vytěžit to užitečné.
Kde se přirozeně resveratrol nachází?
Jak již bylo řečeno, je resveratrol přírodní látkou a nachází se v rostlinách a jejích plodech. Konkrétně má resveratrol velké zastoupení v červených odrůdách hroznového vína (v růžových a bílých již méně), největší koncentrace je pak ve slupkách a jadérkách. Obsahují ho ale i desítky dalších druhů ovoce nebo jiných rostlin, jako je černý rybíz, moruše, borůvky, brusinky, švestky a dokonce arašídy. Známou rostlinou s touto látkou je také křídlatka japonská (Reynoutria Japonica, Opletka japonská). Je to vytrvalá, jedlá, rychle se rozrůstající bylina, jenž se ve své domovině Asii používá v tradiční medicíně na rozmanité odvary, nakládání či se konzumuje přímo jako čerstvá.
Proč je resveratrol blahodárný?
Resveratrol může být přínosnou aktivní látkou, zejména kvůli jeho silným antioxidačním vlastnostem. Vyšší příjem polyfenolických látek totiž může mít kladný význam na naše zdraví. To se projevuje především na ochraně buněčných membrán před oxidačním stresem. Ten je nerovnováhou mezi volnými radikály (reaktivními sloučeninami kyslíku) a schopností těla se s nimi vyrovnat pomocí antioxidantů. Vznikají běžnou látkovou výměnou nebo se do organismu dostávají venkovním působením. Faktory vzniku oxidativního stresu jsou tedy vnitřní i vnější – na vině je stres, znečištěné prostředí, kouření, alkohol, špatná strava, civilizační nemoci, ale i nedostatek pohybu. Resveratrol tak přispívá k předcházení akutním a chronickým onemocněním a v neposlední řadě také stárnutí.
Další oblast, s níž je resveratrol kladně spojován je kardiovaskulární systém, kdy podporuje normální činnost srdce, regulaci krevního tlaku a snižování LDL ("špatného‘) cholesterolu, který stojí za ucpáváním cév. Připisují se mu i protizánětlivé efekty a vliv na zrychlení metabolismu tuků, což může být příznivé, pokud chceme zhubnout. Někdy je zmiňován i v souvislosti s pozitivním dopadem při diabetu, neurodegenerativních onemocněních (Alzheimerova choroba), zlepšováním paměti a normálním stavem pokožky.
Jestliže se rozhodnete zařadit a užívat resveratrol, určitě neuděláte chybu. Jakékoliv antioxidanty jsou totiž pro tělo velice přínosné a vy tak podpoříte ochranu buněk, kardiovaskulárního systému a jiných stránek organismu.
Resveratrol účinkuje a podporuje:
- Snížení oxidačního stresu
- Metabolismus tuků
- Kardiovaskulární zdraví
- Normální stav pokožky
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Zelený čaj vs. Guarana – po čem sáhnout při únavě?
Zelený čaj patří k oblíbeným nápojům po celém světě. Zatímco totiž někteří lidé nepijí kávu, šálkem dobrého čaje nikdo nepohrdne. Zelený čaj konkrétně pochází z čajovníku čínského (camellia sinensis), který roste nejen na území Číny, ale i jinde po světě. V dnešní době existuje mnoho odrůd čajovníku, kterým se daří na plantážích prakticky kdekoliv.

Vitaminy skupiny B – co vám hrozí při jejich nedostatku?
Do skupiny vitaminů B patří celkem osm vitaminů, jejichž účinky jsou vzájemně úzce provázané. Proto se jim také někdy přezdívá B-komplex. Jejich hlavní úlohou je udržovat činnost mozku a srdce v normálu a účastnit se metabolických procesů.

Jak vybrat kvalitní kloubní výživu?
Pohybový aparát je během celého našeho života namáhán. Nejlepší obratnost míváme v dětství, s postupem věku se však funkčnost postupně zhoršuje. Již velmi brzy můžete začít pociťovat bolest a ztuhlost, což jsou jasné příznaky, že už není něco v úplném pořádku. V takovém případě je namístě začít kloubní výživu užívat, abyste předešli postupné destrukci či onemocnění kloubů. Nicméně lépe uděláte, pokud s tím začnete ještě dříve, než se takové symptomy vůbec objeví. Určité doplňky můžete nasadit již kolem 30. roku života, pokud intenzivně sportujete nebo máte vysokou fyzickou a pravidelnou námahu, mohou se ovšem obtíže projevit mnohem dříve.