Resveratrol a jeho přínos pro zdraví?
Resveratrol, to je název látky, která je přírodního původu a je velmi silným antioxidantem. Nachází se v některých rostlinách, kde plní svoje funkce, ale je významný i pro člověka a jeho organismus. Jeho pozitivní vliv je spojen především s ochranou buněk, ale má i jiné vlastnosti, kterých můžeme využít k našemu prospěchu. Jde třeba o kardiovaskulární zdraví nebo podporu metabolismu tuků. Díky tomu se začaly vyrábět rozličné doplňky stravy, jež obsahují pouze resveratrol či se přidává do různých vitaminových komplexů. Pokud se tedy chcete o této látce dozvědět bližší informace a zjistit čím pro vás může být blahodárná, čtěte dále a vše se dozvíte v dnešním článku.
Co si pod názvem resveratrol představit?
Resveratrol je látkou patřící mezi tzv. polyfenoly (stilbeny). To je skupina chemických sloučenin, jež se nachází zejména v ovoci a zelenině. V těch mají polyfenoly určité biologické funkce. Může se jednat o specifickou chuť a barvu, ale například i ochranu před vnějšími vlivy, jako je UV záření, patogeny nebo poškození. Polyfenoly tvoří jednu z hlavních skupin antioxidantů. Poprvé byl resveratrol objeven v roce 1940 v kořenech kýchavice a od té doby jsou zkoumány jeho přínosy pro člověka. Vyskytuje se ve dvou různých formách. Ty jsou označovány jako cis a trans. Ačkoli se jedná o stejnou složku, molekuly těchto dvou variant jsou rozdílné ve své struktuře. Tělu je biologicky bližší a dostupnější forma trans, proto má větší smysl vybírat takové produkty, které obsahují tento typ resveratrolu, aby se mohl dobře vstřebat a tělo z něj mohlo vytěžit to užitečné.

Kde se přirozeně resveratrol nachází?
Jak již bylo řečeno, je resveratrol přírodní látkou a nachází se v rostlinách a jejích plodech. Konkrétně má resveratrol velké zastoupení v červených odrůdách hroznového vína (v růžových a bílých již méně), největší koncentrace je pak ve slupkách a jadérkách. Obsahují ho ale i desítky dalších druhů ovoce nebo jiných rostlin, jako je černý rybíz, moruše, borůvky, brusinky, švestky a dokonce arašídy. Známou rostlinou s touto látkou je také křídlatka japonská (Reynoutria Japonica, Opletka japonská). Je to vytrvalá, jedlá, rychle se rozrůstající bylina, jenž se ve své domovině Asii používá v tradiční medicíně na rozmanité odvary, nakládání či se konzumuje přímo jako čerstvá.
Proč je resveratrol blahodárný?
Resveratrol může být přínosnou aktivní látkou, zejména kvůli jeho silným antioxidačním vlastnostem. Vyšší příjem polyfenolických látek totiž může mít kladný význam na naše zdraví. To se projevuje především na ochraně buněčných membrán před oxidačním stresem. Ten je nerovnováhou mezi volnými radikály (reaktivními sloučeninami kyslíku) a schopností těla se s nimi vyrovnat pomocí antioxidantů. Vznikají běžnou látkovou výměnou nebo se do organismu dostávají venkovním působením. Faktory vzniku oxidativního stresu jsou tedy vnitřní i vnější – na vině je stres, znečištěné prostředí, kouření, alkohol, špatná strava, civilizační nemoci, ale i nedostatek pohybu. Resveratrol tak přispívá k předcházení akutním a chronickým onemocněním a v neposlední řadě také stárnutí.

Další oblast, s níž je resveratrol kladně spojován je kardiovaskulární systém, kdy podporuje normální činnost srdce, regulaci krevního tlaku a snižování LDL ("špatného‘) cholesterolu, který stojí za ucpáváním cév. Připisují se mu i protizánětlivé efekty a vliv na zrychlení metabolismu tuků, což může být příznivé, pokud chceme zhubnout. Někdy je zmiňován i v souvislosti s pozitivním dopadem při diabetu, neurodegenerativních onemocněních (Alzheimerova choroba), zlepšováním paměti a normálním stavem pokožky.
Jestliže se rozhodnete zařadit a užívat resveratrol, určitě neuděláte chybu. Jakékoliv antioxidanty jsou totiž pro tělo velice přínosné a vy tak podpoříte ochranu buněk, kardiovaskulárního systému a jiných stránek organismu.
Resveratrol účinkuje a podporuje:
- Snížení oxidačního stresu
- Metabolismus tuků
- Kardiovaskulární zdraví
- Normální stav pokožky
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová
Inositol a jeho vliv na lidské zdraví
Inositol sice není v oblasti zdraví žádnou novinkou, přesto se o jeho schopnostech začíná v posledních letech mluvit častěji. Důvodem je rostoucí zájem o přirozené cesty, jak podpořit hormonální rovnováhu, metabolismus i psychickou kondici.
Kotvičník zemní a jeho vliv na muže?
Kotvičník zemní neboli Tribulus terrestris je jednoletá rostlina se žlutými květy, která je oblíbená především mezi mužskou populací. Ne náhodou se totiž kotvičníku přezdívá „přírodní viagra“. To ale není všechno, co dovede. O vlivu kotvičníku zemního na muže se v poslední době hodně mluví. Je tomu především kvůli nárůstu zájmu o sportovní aktivity a zdravý životní styl.
Koloidní stříbro – obsah ppm a co to znamená?
Koloidní stříbro je roztok. Vytvořený z destilované vody a atomů ryzího stříbra. Celý proces vzniku probíhá za pomoci speciálních přístrojů a je nazýván jako disperze. Jedná se o rozptylování mikročástic stříbra v destilované vodě. Všechny částice pak mají stejný elektrický náboj, díky čemuž se odpuzují, a jsou tak v neustálém pohybu. Čím jsou částice menší, tím je celý roztok pro naše tělo efektivnější. Koloidní stříbro má vysokou vstřebatelnost, uvádí se, že je to až kolem 98 %.


