Rozdíl mezi přírodním a syntetickým vitaminem C?
Vitamin C je jeden ze základních vitaminů, které náš organismus potřebuje k tomu, aby mohl fungovat, tak jak má. Nejčastěji je zmiňován ve spojitosti s naším imunitním systémem, nicméně má řadu dalších významných úkolů, o nichž možná ani nevíte. Pokud se rozhodnete tímto vitaminem podpořit své zdraví, dost možná narazíte na spousty variant. Může mít totiž různorodé podoby – tablety, kapsle, tekuté formy a jiné. Lišit se však může dokonce v tom, jakým způsobem je vyráběn nebo získáván. Dle toho je pak označován jako přírodní či syntetický. Je v nich ovšem opravdu až takový rozdíl?
Jak se dělí vitaminy?
Veškeré vitaminy jsou stejně důležité, protože díky jejich přítomnosti náležitě probíhá již vývoj a růst a dále rovněž i četné funkce napříč celým tělem. Skoro všechny jsou tzv. esenciální, což znamená, že je musíme určitým způsobem přijímat, jelikož si je organismus vyrobit neumí. Výjimku tvoří například vitamin D, jež se produkuje za pomoci slunečního záření (ani to ale mnohdy nebývá dostatečné). Vitaminy se také dělí dle toho, v čem jsou rozpustné. Buď to může být tuk (A, D, E, K) nebo voda (B-komplex, C). Vitamin C je tudíž esenciálním vitaminem rozpustným ve vodě.
V čem je nejvíce vitaminu C?
Vzhledem k tomu, že jsme odkázáni na to, vitamin C přijímat, máme dvě možnosti, jak ho doplnit. První je samozřejmě za pomoci pestré stravy, tedy zařazením potravin, které jsou na něj bohaté. Největší množství bychom našli v šípku, černém rybízu, kiwi, červené paprice, listové zelenině či acerole. Druhou variantou jsou pak doplňky stravy. Ty by však měli mít určitou kvalitu, protože jedině pak z nich dostaneme tolik vitaminu C, kolik je skutečně potřeba. Ty se mohou různit v obsaženém množství, ale taktéž mohou skrývat jak syntetický vitamin C, tak i právě ten přírodní.
Co je Acerola?
Možná jste ve výčtu potravin, ve kterých je nejvíce vitaminu C, zarazili nad acerolou. Ta nám asi není tolik blízká, jako jiné druhy ovoce a zeleniny. A není divu, s čerstvou se u nás jen tak nesetkáte, jelikož se po sběru poměrně rychle kazí a brzy ztrácí většinu živin a prospěšných látek. Jedná se o malé červené plody keře či malého stromku, které se ovšem mohou pyšnit velmi vysokým obsahem vitaminu C. V teplých tropických domovských oblastech mohou být konzumovány čerstvé, k nám se dostanou zpracované v podobě extraktu.
Na co je dobrý vitamin C?
Tento vitamin se podílí na celé řadě metabolických reakcí. Je antioxidantem, který ochraňuje každou buňku v našem těle a napomáhá posilovat imunitní systém, a zvyšuje tak odolnost proti případným infekčním onemocněním. Jak udávají studie, účastní se procesů souvisejících se správnou syntézou kolagenu, jež je důležitou součástí různých tkání, pokožky, krevních cév nebo třeba chrupavek, zubů, dásní i kostí. Vitamin C je rovněž nezbytný pro snadnější vstřebávání železa. Přispívá také k normálnímu energetickému metabolismu, a může proto snižovat míru únavy a vyčerpání. Nutný je i pro funkci nervového systému a psychickou činnost.
Přírodní vs syntetické zdroje
Co jsou přírodní zdroje, jste již asi z předchozích částí dostatečně pochopili. Syntetickým vitaminem je myšlen takový, jenž se vyrábí uměle v laboratorních podmínkách za pomoci rozličných chemických reakcí. Takového vitaminu se však nemusíte obávat, při výrobě se vždy používají schválené a bezpečné techniky. Pokud tedy nemáte zájem o zcela přírodní vitamin C, můžete ho bez problému užívat. Nicméně přírodní formy mohou být pro tělo lépe vstřebatelné, a z přijaté dávky proto získáte o něco více. Je tomu tak z toho důvodu, že vitamin C se v ovoci a zelenině nevyskytuje jako jediná látka. Ostatní složky (zejména flavonoidy) fungují synergicky, a podporují lepší absorpci vitaminu C.
Z naší nabídky vitaminu C na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7918462/

Kotvičník zemní (Tribulus terrestris), jak vybrat ten správný?
Kotvičník zemní neboli Tribulus terrestris patří mezi jednu z nejvíce užívaných bylin a to po celém světe. Proč je Kotvičník zemní tak oblíbený a hojně využívaný má svůj opodstatněný důvod. Tato sice malá ale i přes to, dovolím si tvrdit, zázračná bylina má výborný vliv na lidský organismus. Kotvičník zemní (Tribulus terrestris ) toho umí opravdu mnoho.

Magnesium malate – v čem se tato forma liší?
Nízká hladina hořčíku vede k rozmanitým obtížím, a v mnohých případech je proto potřeba jeho množství doplnit. Ovšem opravdu záleží na formě, ve které se ho rozhodnete užívat. My se dnes podíváme na jeden konkrétní druh – hořčík malát, jež může být pro vaše tělo skutečným přínosem. Pyšní se totiž vysokou vstřebatelností a svými energizujícími schopnostmi.

Kotvičník zemní a jeho schopnosti?
Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) je na první pohled možná ne zcela výraznou rostlinou a mohl by být jednoduše zaměněn s obyčejným a zbytečným plevelem, avšak opak je pravdou. Kotvičník je považován za přírodní životabudič a má vlastnosti, které mohou podpořit zdravé fungování našeho těla. Je oblíbený lidmi s různým věkem a jeho blahodárnosti využívají ženy i muži. Kotvičník je nenáročná poléhavá bylina, jež má malé podlouhlé složené lístky a pětičlenné výrazně žluté květy. Z těch pak vznikají specificky ostnaté plody. Dorůstá se přibližně do 70 cm a je sice nenápadný, ale dokáže vytvářet větší bujné porosty. Nejkoncentrovanější množství látek se pak nachází ve zmíněných plodech a kořenech.