Rozdíl mezi tryptofanem a 5-HTP?
L-tryptofan je poměrně všeobecně známá esenciální aminokyselina, kterou mnoho lidí zná v souvislosti s dobrou náladou a kvalitním spánkem. Málokdo ale už ví, co je 5-HTP a co to znamená. A právě na rozdíl mezi těmito dvěma látkami se podíváme v dnešním článku.
Co je L-tryptofan a 5-HTP?
L-tryptofan a 5-HTP jsou prekruzory pro neurotransmitery serotonin a melatonin. To znamená, že jsou základními výchozími látkami pro „hormon štěstí“ a „hormon spánku“. Konkrétně to v těle funguje tak, že z tryptofanu se za pomoci vitamínu B6 vytváří 5-HTP (hydroxytryptofan), který je klíčový pro biosyntézu serotoninu, melatoninu, a dokonce vitaminu B3.
Nyní to může vypadat, že chemická látka 5-HTP je důležitější než samotná esenciální aminokyselina L-tryptofan, ale není tomu tak. Vzájemná souhra těchto látek je nezbytná hlavně proto, že L-tryptofan si lidské tělo neumí samo vytvořit, a tudíž jsme odkázáni na jeho příjem v potravě. Pokud ho tedy ve stravě máme nedostatek, nemůže se z něj vytvářet ani 5-HTP, který se bohužel v potravinách nenachází.
V jakých potravinách se L-tryptofan nachází?
L-tryptofan je zastoupen v živočišných i rostlinných produktech. Najít ho můžeme především v krůtím a kuřecím mase, mléčných výrobcích, banánech, fazolích, semínkách nebo špenátu. Jak jsme si vysvětlili výše, přímé zdroje 5-hydroxytryptofanu neexistují, avšak lze ho užívat přímo pomocí doplňků stravy. Tím se v podstatě obejde jeden krok, respektive změna L-tryptofanu na jeho hydroxylovou formu a dojde k uspíšení syntézy serotoninu a melatoninu.
Na co si dát pozor?
Doplňky stravy s obsahem 5-HTP se vyrábí ze semen africké rostliny Griffonia simplicifolia. Jakmile je doplněk vpraven do těla, začne se štěpit v játrech a odtud se dostává do mozku. Dále se z něho tvoří serotonin a z něho pak melatonin. Následně dochází ke zvýšení hladiny těchto hormonů, jež navozují duševní pohodu a mohou pomoci dosáhnout klidného spánku. Nesmí se to ale přehnat s dávkováním 5-HTP. Hrozit totiž může vznik serotoninového syndromu, pálení žáhy, průjmu, nadýmání apod.
Hlavní je nekombinovat tento doplněk stravy s antidepresivy nebo jinými léky na úzkost.
Jaká je doporučená denní dávka L-tryptofanu a 5-HTP?
Přibližná doporučená denní dávka pro L-tryptofan se pohybuje okolo 300-500 mg. Co se týče denní dávky u 5-HTP, tak zde se názory odborníků liší. Záleží totiž na tom, co chcete řešit.
Obecně se při dávkování 5-HTP doporučuje dodržovat následující pravidla:
- Pro zlepšení nálady se uvádí dávka v rozmezí 50–100 mg.
- K regulaci hmotnosti se doporučuje dávka 250–300 mg půlhodiny před jídlem.
- Pro zlepšení kvality spánku je vhodná maximálně dávka 300 mg 30 minut před spánkem.
- Zmírnit migrénu dovede 100–200 mg.
- Při denním užívání nesmí být překročena dávka 500 mg 5-HTP
K čemu L-tryptofan a 5-HTP slouží?
Oba hormony působí na CNS (centrální nervový systém) a pomáhají ovlivňovat náladu a kvalitu spánku. Využít je lze i při hubnutí nebo cvičení, neboť snižují chuť na sladké a zprostředkovaně ovlivňují krevní tlak, srdeční činnost a metabolismus cukrů a tuků. Aby ale L-tryptofan mohl být z potravy správně využit, nesmí být v těle nedostatek vitaminu B6 (pyridoxinu)! Tak nezapomeňte jíst také vepřové maso, brambory, celozrnné pečivo, avokádo a celkově všechnu zeleninu.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Na co je dobrý vitamin B12?
B12 neboli kobalamin je jedním z mnohých zástupců z tzv. B-komplexu a patří mezi látky rozpustné ve vodě, což znamená, že pro správné vstřebávání nepotřebuje žádný tuk, jako je tomu v případě těch, jež jsou rozpustné právě v tucích. Takové vitaminy se většinou nikam neukládají a jejich případný nadbytek se vyloučí spolu s močí. Co se týče vitaminu B12 je to však trošku jinak a ukládá se do jater, ledvin a dalších částí, ze kterých ho tělo může následně čerpat. Denní dávka by měla být přibližně 2,5 μg, nicméně se nelekejte, že v suplementech je ho několikanásobně více – je tomu tak kvůli jeho ne zrovna snadné vstřebatelnosti.

Přírodní sladidla a jaké vybrat?
Klasický nejpoužívanější cukr je získáván z cukrové řepy či třtiny, a je tedy rovněž přírodním sladidlem. Přírodní jsou ty, jež mají svůj původ v přírodě, nejsou vytvářeny uměle a ani nijak výrazně upravovány. Řepný cukr je z chemického hlediska tvořen převážně sacharózou, a to skoro ze stejného poměru glukózy a fruktózy. Obvykle se rafinuje, což je proces, kdy dochází k odstraňování nečistot a ostatních nechtěných složek. Vznikne pak bílá krystalická látka. S třtinových cukrem se častěji setkáme v jeho zlatohnědé nečištěné podobě. Obsahuje o trochu více vitaminů a minerálů, jenže v kvantitě, v jakém bychom ho měli konzumovat to nehraje významnou roli. Předností je spíše příjemná lehce karamelová chuť a vůně.

Tryptofan a serotoninový syndrom – na jaké kombinace si dát pozor?
Tryptofan je jednou z klíčových aminokyselin, která má významný vliv na lidské zdraví. Běžně je spojován s pozitivními účinky na náladu, spánek a celkovou pohodu, což vede k jeho častému využívání v různých doplňcích stravy.