Rybí kolagen a jeho výhody??
Rybí neboli mořský kolagen a jeho přednosti oproti jiným typům kolagenu, tak o tom bude dnešní blog. Kolagen, jak už bylo řečeno v minulém článku s názvem „Kolagen pro lepší klouby a pleť“ patří mezi jednu ze základních stavebních složek organismu. Konkrétně se jedná o bílkovinu, která je v lidském těle poměrně hojně zastoupena, a to zejména v kostech, svalech, šlachách, cévách a kůži. Kolagen tvoří přibližně 30 % všech bílkovin obsažených v organismu a téměř 10 % naší celkové hmotnosti. Kolagen jako takový si tělo dokáže produkovat samo, problém nastává s nastupujícím věkem, kdy jeho produkce/syntéze upadá.

Jaké jsou typy kolagenu?
- Kolagen můžeme rozdělit dle původu:
Kolagen je bílkovina živočišného původu, a tak je samozřejmě získáván ze zvířat. Extrahovaný kolagen nejčastěji může být A) Hovězí B) Vepřový C) Rybí/Mořský
- Kolagen dle místa působení:
Kolagen jako takový má přibližně 30 typů. Mezi nejrozšířenější patří:
- Typ I (je obsažen v kostech, kloubech, šlachách a kůži)
- Typ II (je obsažen v chrupavkách)
- Typ III (je obsažen zejména v kůži, svalech a kostech, kde slouží jako pomocník při poraněních, později přechází v typ I)
- Typ V (je obsažen v cévách)
Hovězí a vepřový kolagen je dostupný více jak desítky let a mnohé studie potvrdili jeho pozitivní vliv na lidský organismus.
Z čeho se získává rybí kolagen?
Rybí kolagen je nejčastěji získáván ze šupin studenovodních ryb, mnohdy z tresek, lososů a jím podobných. Rybí kolagen má díky svému speciálnímu způsobu extrakce nízkou molekulární hmotnost, tím jsou jednotlivé molekuly menší a řetězce aminokyselin kratší. Tato skutečnost zapříčiňuje daleko lepší vstřebatelnost, čímž se stává mořský kolagen pro náš organismus dostupnější, nežli kolageny jiného původu. V porovnání bývá rybí kolagen až dvojnásobně vstřebatelnější, oproti hovězímu a vepřovému kolagenu.
Kdy je vhodnější užívat mořský kolagen ?
Díky způsobu získávání a typu suroviny bývá mořský kolagen nejčastěji typu I. Jak již bylo řečeno kolagen typu I je z velké části zastoupen v kůži. Rybí kolagen by tedy neměl být první volbou při problémech s pohybovým aparátem resp. bolestech kloubů, ale při problémech s pletí. Rybí kolagen samozřejmě také pomůže při bolestech pohybového aparátu, ovšem efektivnější budou v této terapii kolageny typu II. Mořský kolagen je tedy určen zejména ženám, kteří již nemají dostatečnou syntézu kolagenu a rádi by zachovali pleť svěží, pružnou a pevnou. Rybí kolagen bývá často využíván v kosmetickém průmyslu, kdy je skvělým pomocníkem v boji proti vráskám. Zároveň, jak poukazují studie, má také efekt na reepitalizaci kůže.

Rybí kolagen a jeho působení:
- Podporuje zvyšovat pružnost, kvalitu a pevnost pokožky
- Podporuje pleť hydratovanou
- Zvyšuje syntézu přirozeného kolagenu
- Podporuje udržovat zdravé šlachy
- Regeneruje vlasy a nehty
Z naší nabídky rybích kolagenů na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8780088/
Jak správně pečovat o zrak?
Pro zdraví očí je potřeba do těla dodávat celé kompletní spektrum vitaminů a minerálních látek. Nicméně v souvislosti se zrakem je zmiňován především vitamin A (a jeho prekurzor betakaroten). Je totiž nepostradatelný pro rohovku, sítnici i sliznici a celkové udržení normálního stavu zraku. Důležitý je ovšem také vitamin E, C a B-komplex. Z minerálů je to pak zejména zinek, selen a měď.
Rybí olej, proč je důležitý jeho dostatečný přísun?
Rybí olej, nazývaný také jako rybí tuk, je látka, kterou s oblibou využívaly už naše babičky, protože již tehdy bylo jasné, že obsahuje látky, jež jsou pro tělo velice prospěšné. Podávat se může po lžičkách, stejně jako to bylo běžné dříve nebo si v dnešní době můžeme pořídit kapsle olejem naplněné. V takovém případě odpadá i lehce nepříjemná chuť, kvůli níž není rybí tuk moc oblíbeným doplňkem. Rybí olej je tuk, který se nachází ve tkáni a játrech ryb. Při pokojové teplotě má tekutou konzistenci. Najdeme ho v určité míře ve všech existujících rybách, ovšem některé ho obsahují podstatně více než jiné. Největší zásobárnou rybího oleje, a prospěšných látek v něm obsažených (zejména omega 3), je především losos, sardinky, makrela, tuňák, sleď a ančovičky.
Mužský přechod neboli andropauza, jak se projevuje?
Produkce můžské pohlavní látky začíná v pubertě a pokračuje po celý život, ovšem od určitého věku dochází k postupnému snižování jeho tvorby. Jeho nedostatek může způsobovat různé projevy, jež nemusí zahrnovat pouze fyzické příznaky, ale rovněž ty psychické. Každý jedinec je však odlišný, a vše je proto i v tomto ohledu individuální. Můžete tudíž pociťovat jinou kombinaci projevů a v různé míře


