Rybí kolagen a jeho výhody??
Rybí neboli mořský kolagen a jeho přednosti oproti jiným typům kolagenu, tak o tom bude dnešní blog. Kolagen, jak už bylo řečeno v minulém článku s názvem „Kolagen pro lepší klouby a pleť“ patří mezi jednu ze základních stavebních složek organismu. Konkrétně se jedná o bílkovinu, která je v lidském těle poměrně hojně zastoupena, a to zejména v kostech, svalech, šlachách, cévách a kůži. Kolagen tvoří přibližně 30 % všech bílkovin obsažených v organismu a téměř 10 % naší celkové hmotnosti. Kolagen jako takový si tělo dokáže produkovat samo, problém nastává s nastupujícím věkem, kdy jeho produkce/syntéze upadá.

Jaké jsou typy kolagenu?
- Kolagen můžeme rozdělit dle původu:
Kolagen je bílkovina živočišného původu, a tak je samozřejmě získáván ze zvířat. Extrahovaný kolagen nejčastěji může být A) Hovězí B) Vepřový C) Rybí/Mořský
- Kolagen dle místa působení:
Kolagen jako takový má přibližně 30 typů. Mezi nejrozšířenější patří:
- Typ I (je obsažen v kostech, kloubech, šlachách a kůži)
- Typ II (je obsažen v chrupavkách)
- Typ III (je obsažen zejména v kůži, svalech a kostech, kde slouží jako pomocník při poraněních, později přechází v typ I)
- Typ V (je obsažen v cévách)
Hovězí a vepřový kolagen je dostupný více jak desítky let a mnohé studie potvrdili jeho pozitivní vliv na lidský organismus.
Z čeho se získává rybí kolagen?
Rybí kolagen je nejčastěji získáván ze šupin studenovodních ryb, mnohdy z tresek, lososů a jím podobných. Rybí kolagen má díky svému speciálnímu způsobu extrakce nízkou molekulární hmotnost, tím jsou jednotlivé molekuly menší a řetězce aminokyselin kratší. Tato skutečnost zapříčiňuje daleko lepší vstřebatelnost, čímž se stává mořský kolagen pro náš organismus dostupnější, nežli kolageny jiného původu. V porovnání bývá rybí kolagen až dvojnásobně vstřebatelnější, oproti hovězímu a vepřovému kolagenu.
Kdy je vhodnější užívat mořský kolagen ?
Díky způsobu získávání a typu suroviny bývá mořský kolagen nejčastěji typu I. Jak již bylo řečeno kolagen typu I je z velké části zastoupen v kůži. Rybí kolagen by tedy neměl být první volbou při problémech s pohybovým aparátem resp. bolestech kloubů, ale při problémech s pletí. Rybí kolagen samozřejmě také pomůže při bolestech pohybového aparátu, ovšem efektivnější budou v této terapii kolageny typu II. Mořský kolagen je tedy určen zejména ženám, kteří již nemají dostatečnou syntézu kolagenu a rádi by zachovali pleť svěží, pružnou a pevnou. Rybí kolagen bývá často využíván v kosmetickém průmyslu, kdy je skvělým pomocníkem v boji proti vráskám. Zároveň, jak poukazují studie, má také efekt na reepitalizaci kůže.

Rybí kolagen a jeho působení:
- Podporuje zvyšovat pružnost, kvalitu a pevnost pokožky
- Podporuje pleť hydratovanou
- Zvyšuje syntézu přirozeného kolagenu
- Podporuje udržovat zdravé šlachy
- Regeneruje vlasy a nehty
Z naší nabídky rybích kolagenů na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8780088/
L-Arginin vs L-Citrulin, v čem se liší?
Arginin a Citrulin jsou látky, jež obě náleží mezi aminokyseliny, jsou úzce spojeny a mají v těle podobné fungování, avšak i přesto se v některých ohledech a vlastnostech docela odlišují. O argininu se možná mluví o trochu více, a z tohoto důvodu je tak pro mnoho lidí známější. Ovšem citrulin je aminokyselinou, která stojí za povšimnutí zcela stejně.
Zlaté mléko, co to je a k čemu je dobré?
Zlaté mléko je tradiční ajurvédský nápoj připravený z kravského mléka, ale můžete použít i jiné, a několika druhů koření, které mu dodávají typickou zlatavou barvu. Někdy se také říká, že toto mléko má barvu slunce. Jak asi tušíte, zlaté mléko původně pochází z Indie, kde se již po staletí připravuje jako životabudič a prospěšný pomocník při mnoha potížích. Obsažené ingredience jsou totiž nabité prospěšnými přírodními látkami. Zlaté mléko se připravuje teplé.
Výhody MCT oleje z kyseliny kaprylové C8 vs. klasický MCT olej ??
Kokosový olej (mct olej) patří mezi populární rostlinné tuky, k nimž se v posledních letech obrací výživoví poradci, sportovci i lidé, kteří chtějí jíst prostě jen zdravěji. Jeho přínos pro zdraví však spočívá především v obsahu kyseliny kaprylové C8. Tato nasycená mastná kyselina se středně dlouhým řetězcem je totiž považována za jeho nejdůležitější složku. Nutno ale podotknout, že je v kokosovém oleji ze všech obsažených látek nejméně zastoupena. Woldohealth Kyselina kaprylova C8 je 100% získávána z kokosového oleje.


