Rybí kolagen a jeho výhody??
Rybí neboli mořský kolagen a jeho přednosti oproti jiným typům kolagenu, tak o tom bude dnešní blog. Kolagen, jak už bylo řečeno v minulém článku s názvem „Kolagen pro lepší klouby a pleť“ patří mezi jednu ze základních stavebních složek organismu. Konkrétně se jedná o bílkovinu, která je v lidském těle poměrně hojně zastoupena, a to zejména v kostech, svalech, šlachách, cévách a kůži. Kolagen tvoří přibližně 30 % všech bílkovin obsažených v organismu a téměř 10 % naší celkové hmotnosti. Kolagen jako takový si tělo dokáže produkovat samo, problém nastává s nastupujícím věkem, kdy jeho produkce/syntéze upadá.
Jaké jsou typy kolagenu?
- Kolagen můžeme rozdělit dle původu:
Kolagen je bílkovina živočišného původu, a tak je samozřejmě získáván ze zvířat. Extrahovaný kolagen nejčastěji může být A) Hovězí B) Vepřový C) Rybí/Mořský
- Kolagen dle místa působení:
Kolagen jako takový má přibližně 30 typů. Mezi nejrozšířenější patří:
- Typ I (je obsažen v kostech, kloubech, šlachách a kůži)
- Typ II (je obsažen v chrupavkách)
- Typ III (je obsažen zejména v kůži, svalech a kostech, kde slouží jako pomocník při poraněních, později přechází v typ I)
- Typ V (je obsažen v cévách)
Hovězí a vepřový kolagen je dostupný více jak desítky let a mnohé studie potvrdili jeho pozitivní vliv na lidský organismus.
Z čeho se získává rybí kolagen?
Rybí kolagen je nejčastěji získáván ze šupin studenovodních ryb, mnohdy z tresek, lososů a jím podobných. Rybí kolagen má díky svému speciálnímu způsobu extrakce nízkou molekulární hmotnost, tím jsou jednotlivé molekuly menší a řetězce aminokyselin kratší. Tato skutečnost zapříčiňuje daleko lepší vstřebatelnost, čímž se stává mořský kolagen pro náš organismus dostupnější, nežli kolageny jiného původu. V porovnání bývá rybí kolagen až dvojnásobně vstřebatelnější, oproti hovězímu a vepřovému kolagenu.
Kdy je vhodnější užívat mořský kolagen ?
Díky způsobu získávání a typu suroviny bývá mořský kolagen nejčastěji typu I. Jak již bylo řečeno kolagen typu I je z velké části zastoupen v kůži. Rybí kolagen by tedy neměl být první volbou při problémech s pohybovým aparátem resp. bolestech kloubů, ale při problémech s pletí. Rybí kolagen samozřejmě také pomůže při bolestech pohybového aparátu, ovšem efektivnější budou v této terapii kolageny typu II. Mořský kolagen je tedy určen zejména ženám, kteří již nemají dostatečnou syntézu kolagenu a rádi by zachovali pleť svěží, pružnou a pevnou. Rybí kolagen bývá často využíván v kosmetickém průmyslu, kdy je skvělým pomocníkem v boji proti vráskám. Zároveň, jak poukazují studie, má také efekt na reepitalizaci kůže.
Rybí kolagen a jeho působení:
- Podporuje zvyšovat pružnost, kvalitu a pevnost pokožky
- Podporuje pleť hydratovanou
- Zvyšuje syntézu přirozeného kolagenu
- Podporuje udržovat zdravé šlachy
- Regeneruje vlasy a nehty
Z naší nabídky rybích kolagenů na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8780088/

Ashwagandha a její účinky na zdraví?
Ashwagandha nebo také vitánie snodárná je rostlina, která obsahuje široké spektrum bioaktivních sloučenin, z nichž může mít velký užitek i naše tělo. A přesně z tohoto důvodu se z této byliny začali vyrábět doplňky stravy, jež se staly poměrně rychle populárními.

Koenzym Q10 – jakou formu zvolit?
Koenzym Q10 je látka všudypřítomná, jelikož se vyskytuje v takřka všech buňkách lidského těla. Její vliv na zdraví a správné fungování buněk je proto nezanedbatelný. Někdy bývá také nazýván jako vitamin Q, neboť je hodně podobný svojí strukturou a efektem vitaminům. Na rozdíl od nich je ale hlavní součástí mitochondrií, v nichž se vytváří energie ve formě ATP. Zjednodušeně řečeno by tak bez koenzymu Q10 nemohly naše buňky vytvářet energii potřebnou pro provoz orgánů. Koenzym Q10 lze navýšit i některými potravinami. Bohatým zdrojem jsou například sardinky, hovězí maso, kukuřice, arašídy nebo špenát.

Tryptofan a serotoninový syndrom – na jaké kombinace si dát pozor?
Tryptofan je jednou z klíčových aminokyselin, která má významný vliv na lidské zdraví. Běžně je spojován s pozitivními účinky na náladu, spánek a celkovou pohodu, což vede k jeho častému využívání v různých doplňcích stravy.