Rybí kolagen – prášek nebo kapsle?
Rybí kolagen, mnohdy nazývaný také jako mořský kolagen, je populárním doplňkem stravy a bývá součástí mnoha suplementů pro krásu. Můžeme se setkat s čistým rybím kolagenem, ale i s kombinací s jinými aktivními látkami. Často se v těchto přípravcích přidává například vitamin C, jež je důležitý pro lepší vstřebatelnost a využitelnost samotného kolagenu naším organismem. Ten totiž vzniká zcela běžně z aminokyselin za účasti právě vitaminu C. Avšak když si budeme chtít mořský kolagen pořídit, narazíme na jeho vícero podob. Nejprve je třeba vybírat takový doplněk, který je kvalitní. Je ale rybí kolagen lepší užívat v kapslích nebo si rozmíchávat samotný prášek? Je některá z variant výhodnější? O tom si můžete přečíst níže v dnešním článku.
Co si pod kolagenem představit?
Kolagen je řazen mezi tzv. skleroproteiny. To jsou ve vodě nerozpustné bílkoviny živočišné tkáně. Jsou základním stavebním kamenem všech pojivových tkání v těle. Existuje několik druhů kolagenu, z nichž jsou nejdůležitější ty typu I – V.
Nejrozšířenější je pak ten typu I a zabírá asi 90 % veškerého přítomného kolagenu. Valná většina se nachází ve vazivu, šlachách, kůži a kostech. Podstatný je rovněž pro vlasy a nehty. Kolagen je poměrně vysoce zastoupenou látkou v organismu, kde tvoří asi 10 % naší celkové hmotnosti.
Kolagen si přirozeně tělo samo vytváří. Ovšem děje se tak v plné míře jen do určitého věku. S přibývajícími léty je tato schopnost zpomalována a kolagenu pak není dostatek. Je ho proto vhodné začít dodávat v koncentrovanější podobě než z potravin. Nedostatek kolagenu se může mimo jiné projevit právě na stavu naší pleti, protože ztrácí pružnost a začínají vznikat vrásky. S tím zvládne být nápomocný zejména rybí kolagen, jež má efekt především v této oblasti.
Z čeho se získává kvalitní rybí kolagen?
Tento kolagen je získáván z kůstek, kůže, ale hlavně šupin mořských ryb žijících ve studených vodách. Molekuly takového kolagenu jsou menší a jeho řetězce jsou kratší, díky čemuž se velmi dobře vstřebává a lépe se dostane tam, kam potřebujeme. Vyskytuje se ve formě nativní (čisté) či hydrolyzované jako kolagenní peptidy. Ten hydrolyzovaný se ještě lépe absorbuje, a má tak větší výsledný dopad.
Jaký vliv má rybí kolagen na organismus?
Rybí kolagen je přínosem pro pokožku těla a pleť, jelikož podporuje její elasticitu a hydrataci. Napomáhá předcházet předčasnému stárnutí, vyhlazuje jemné linky a zamezuje vzniku nových. Blahodárný je na kvalitu vlasů, podněcuje jejich růst a regeneraci. Příznivý vliv má dokonce na nehty, kdy zlepšuje pevnost a snižuje lámavost. Zároveň může být dobrým pomocníkem během prevence proti striím, celulitidě a při hojení defektů po kožních problémech.
Zvolit kolagen v prášku nebo kapslích?
Jak už bylo výše řečeno, základem užívání rybího kolagenu je jeho kvalita. Měl by být v čisté podobě, nejlépe s přídavkem vitaminu C, popřípadě dalších aktivních složek. Nikdy by součástí neměly být zbytečná aditiva, která našemu organismu nic nepřinesou, ba jsou dokonce nežádoucí. Pozitivní efekt mořského kolagenu totiž závisí také na kvantu, jež do sebe dostaneme. V opravdu malých dávkách se žádný viditelný výsledek nedostaví.
Co se týče formy, v jaké je prospěšnější, tak to se nedá jednoznačně určit. Záleží na tom, co je nám v první řadě příjemnější. U kapslí je rychlejší užití, bez starostí, kdy máme kolagen již nadávkovaný a můžeme ho pohodlně užít kdekoliv. Jen je nutné, aby ho v kapsli bylo dostatek. Pak stačí pouze zapít a je hotovo. Rybí kolagen v prášku může být vhodnější pro ty, kteří mají s polykáním suplementů problém. Lze ho rozmíchat ve vodě, či nasypat do kaší, smoothie a podobně. Nemá sice vyloženě nepříjemnou chuť, ale bývá často ochucený. Množství si odměříte dle vlastní potřeby, avšak tělo dokáže vstřebat maximálně pouze 3-10 g kolagenních peptidů denně, proto nemá smysl brát zbytečně vysoké dávky.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Mladý ječmen – zelená superpotravina vhodná nejen k očistě těla
Zelené superpotraviny jako chlorella, spirulina nebo mladý ječmen jsou čím dál tím oblíbenější. Může za to především rozmach zdravého stravování a redukčních diet. Nejčastěji se mladý ječmen užívá ve formě tablet, šťávy nebo prášku, který se rozmíchá ve vodě a následně se vypije. Zjistěte, v čem spočívá jeho hlavní přínos pro naše tělo a kdy se vyplatí zařadit ho do svého jídelníčku. Mladý ječmen neboli také zelený ječmen je někdy přezdívaný jako „elixír mládí a krásy“. Jedná se o ječmen setý, který je sklízen ve fázi, kdy dosahuje výšky přibližně 25 cm a je ještě hezky zelený. Jde tedy o plodinu, kterou všichni známe a kterou mnohdy přehlížíme a neuvědomujeme si, kolik cenných látek obsahuje.

Garcinie kambodžská k čemu se nám hodí?
Garcinie kambodžská (Garcinia Cambogia) známá i pod názvem Tamarind malabarský je trvalý keř s plody, které obsahují složky, díky nimž se už po velmi dlouhou dobu využívá v tradiční ajurvédské medicíně či v Asii na vaření. V dnešní době je kvůli svému příznivému vlivu na lidský organismus oblíbená napříč celým světem. Garcinie může být dobrým pomocníkem nejen při střevních potížích, ale třeba i při snaze snížit tělesnou hmotnost, což je jeden z hlavních důvodů, proč se stala populární i v našich končinách. V plodech garcinie se nachází spoustu pro nás důležitých minerálů, vitamínů a aktivních látek. Obsahuje především velké množství vitaminu C, vápníku, antioxidanty, pektin a jednu z nejvýznamnějších složek, a to kyselinu hydroxycitronovou (HCA) a její sodné či vápenaté soli.

Přírodní sladidla a jaké vybrat?
Klasický nejpoužívanější cukr je získáván z cukrové řepy či třtiny, a je tedy rovněž přírodním sladidlem. Přírodní jsou ty, jež mají svůj původ v přírodě, nejsou vytvářeny uměle a ani nijak výrazně upravovány. Řepný cukr je z chemického hlediska tvořen převážně sacharózou, a to skoro ze stejného poměru glukózy a fruktózy. Obvykle se rafinuje, což je proces, kdy dochází k odstraňování nečistot a ostatních nechtěných složek. Vznikne pak bílá krystalická látka. S třtinových cukrem se častěji setkáme v jeho zlatohnědé nečištěné podobě. Obsahuje o trochu více vitaminů a minerálů, jenže v kvantitě, v jakém bychom ho měli konzumovat to nehraje významnou roli. Předností je spíše příjemná lehce karamelová chuť a vůně.