Rybí kolagen – prášek nebo kapsle?
Rybí kolagen, mnohdy nazývaný také jako mořský kolagen, je populárním doplňkem stravy a bývá součástí mnoha suplementů pro krásu. Můžeme se setkat s čistým rybím kolagenem, ale i s kombinací s jinými aktivními látkami. Často se v těchto přípravcích přidává například vitamin C, jež je důležitý pro lepší vstřebatelnost a využitelnost samotného kolagenu naším organismem. Ten totiž vzniká zcela běžně z aminokyselin za účasti právě vitaminu C. Avšak když si budeme chtít mořský kolagen pořídit, narazíme na jeho vícero podob. Nejprve je třeba vybírat takový doplněk, který je kvalitní. Je ale rybí kolagen lepší užívat v kapslích nebo si rozmíchávat samotný prášek? Je některá z variant výhodnější? O tom si můžete přečíst níže v dnešním článku.
Co si pod kolagenem představit?
Kolagen je řazen mezi tzv. skleroproteiny. To jsou ve vodě nerozpustné bílkoviny živočišné tkáně. Jsou základním stavebním kamenem všech pojivových tkání v těle. Existuje několik druhů kolagenu, z nichž jsou nejdůležitější ty typu I – V.
Nejrozšířenější je pak ten typu I a zabírá asi 90 % veškerého přítomného kolagenu. Valná většina se nachází ve vazivu, šlachách, kůži a kostech. Podstatný je rovněž pro vlasy a nehty. Kolagen je poměrně vysoce zastoupenou látkou v organismu, kde tvoří asi 10 % naší celkové hmotnosti.
Kolagen si přirozeně tělo samo vytváří. Ovšem děje se tak v plné míře jen do určitého věku. S přibývajícími léty je tato schopnost zpomalována a kolagenu pak není dostatek. Je ho proto vhodné začít dodávat v koncentrovanější podobě než z potravin. Nedostatek kolagenu se může mimo jiné projevit právě na stavu naší pleti, protože ztrácí pružnost a začínají vznikat vrásky. S tím zvládne být nápomocný zejména rybí kolagen, jež má efekt především v této oblasti.
Z čeho se získává kvalitní rybí kolagen?
Tento kolagen je získáván z kůstek, kůže, ale hlavně šupin mořských ryb žijících ve studených vodách. Molekuly takového kolagenu jsou menší a jeho řetězce jsou kratší, díky čemuž se velmi dobře vstřebává a lépe se dostane tam, kam potřebujeme. Vyskytuje se ve formě nativní (čisté) či hydrolyzované jako kolagenní peptidy. Ten hydrolyzovaný se ještě lépe absorbuje, a má tak větší výsledný dopad.
Jaký vliv má rybí kolagen na organismus?
Rybí kolagen je přínosem pro pokožku těla a pleť, jelikož podporuje její elasticitu a hydrataci. Napomáhá předcházet předčasnému stárnutí, vyhlazuje jemné linky a zamezuje vzniku nových. Blahodárný je na kvalitu vlasů, podněcuje jejich růst a regeneraci. Příznivý vliv má dokonce na nehty, kdy zlepšuje pevnost a snižuje lámavost. Zároveň může být dobrým pomocníkem během prevence proti striím, celulitidě a při hojení defektů po kožních problémech.
Zvolit kolagen v prášku nebo kapslích?
Jak už bylo výše řečeno, základem užívání rybího kolagenu je jeho kvalita. Měl by být v čisté podobě, nejlépe s přídavkem vitaminu C, popřípadě dalších aktivních složek. Nikdy by součástí neměly být zbytečná aditiva, která našemu organismu nic nepřinesou, ba jsou dokonce nežádoucí. Pozitivní efekt mořského kolagenu totiž závisí také na kvantu, jež do sebe dostaneme. V opravdu malých dávkách se žádný viditelný výsledek nedostaví.
Co se týče formy, v jaké je prospěšnější, tak to se nedá jednoznačně určit. Záleží na tom, co je nám v první řadě příjemnější. U kapslí je rychlejší užití, bez starostí, kdy máme kolagen již nadávkovaný a můžeme ho pohodlně užít kdekoliv. Jen je nutné, aby ho v kapsli bylo dostatek. Pak stačí pouze zapít a je hotovo. Rybí kolagen v prášku může být vhodnější pro ty, kteří mají s polykáním suplementů problém. Lze ho rozmíchat ve vodě, či nasypat do kaší, smoothie a podobně. Nemá sice vyloženě nepříjemnou chuť, ale bývá často ochucený. Množství si odměříte dle vlastní potřeby, avšak tělo dokáže vstřebat maximálně pouze 3-10 g kolagenních peptidů denně, proto nemá smysl brát zbytečně vysoké dávky.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Bacillus coagulans v probiotikách, čím se liší od těch klasických?
Bacillus coagulans je prospěšný bakteriální druh pro lidský organismus patřící do rodu Bacillus s desítkami dalšími druhy, který se řadí mezi půdní probiotika. Ty se vyznačují a liší tím, že tvoří spóry – to je odolná klidová forma mikroorganismů, jež pomáhá překonat i velice nepříznivé podmínky. Bacillus coagulans produkuje kyselinu mléčnou a někdy je kvůli tomu nesprávně označován jako bakterie mléčného kvašení a řazen mezi Lactobacily. Jako všechny probiotika, je i Bacillus coagulans prospěšný pro naši mikroflóru, správné zažívání a zpracovávání potravy a udržování normálního stavu střev.

Magnesium – jednotlivé formy a jejich působení?
Hořčík (magnesium) je veledůležitý minerál, na který jsou kladeny čím dál tím vyšší nároky. Může za to znečištěné prostředí i naše fyzické a psychické vytížení. Kvůli tomu ani zdravá strava nedokáže pokrýt doporučované denní hodnoty magnesia/hořčíku a většina populace trpí jeho nedostatkem. Vhodnou volbu proto představují doplňky stravy s obsahem hořčíku, které je ovšem zapotřebí vybírat pečlivě a obezřetně. Není totiž hořčík jako hořčík. Hořčík se v doplňcích stravy vyskytuje vždy ve formě sloučenin. Jeho využitelnost v těle tak závisí na tom, na jakou molekulu je navázán.

Rozdíl mezi klasickým hořčíkem a triple magnesiem?
Hořčík neboli magnesium je nezbytnou součástí několika stovek chemických reakcí. Z tohoto důvodu je pro nás životně důležitý. Kterákoliv buňka v těle hořčík potřebuje k tomu, aby plnila své funkce. Je nutný pro normální energetický metabolismus a přispívá díky tomu ke snížení vyčerpání a únavy. Je zásadní pro chod nervové soustavy, pro kontrakce svalů i zdravé kosti a zuby. Podílí se také na elektrolytické rovnováze.