Selen – stopový prvek s velkým významem pro naše tělo
Selen patří mezi jedny z velmi důležitých stopových prvků pro naše zdraví. Tělo si ho nedokáže vytvořit samo a je proto nezbytně nutné přijímat ho z potravy. Bohužel se ale v půdě mnoha evropských zemích nenachází v dostatečné míře, což způsobuje, že se v rostlinách a následně i potravinách vyskytuje selenu pouze nepatrné množství.
Co je selen a jak ho získat?
Selen je esenciální stopový prvek, který se v živočišných tkáních objevuje v podobě organických sloučenin a váže se na proteiny. Ve formě tzv. selenoproteinů hraje významnou roli v boji proti volným radikálům, zapříčiňujícím rychlejší opotřebení buněk.
Bohatou zásobárnu selenu představují především ořechy, mořské plody, vejce nebo třeba houby a slunečnicová semínka. Naše strava by proto měla být pestrá a zaměřená na zmíněné potraviny. Je ale potřeba je do jídelníčku zařazovat střídavě, neboť výskyt selenu v potravinách je velmi nestabilní a je ovlivněn kvalitou půdy. I tak ale bohužel nemáte záruku toho, zda přijímáte opravdu dostatečné množství selenu. Jedinou jistotu představují doplňky stravy s deklarovaným obsahem selenu.
Ovšem pozor, i zde platí pravidlo, že všeho moc škodí. Existují totiž určitá rizika spojená s nadměrným příjmem selenu. Zvýšená konzumace nad doporučenou denní dávku může být dokonce pro náš organismus toxická. Jedná se ale o poměrně vzácný stav, kterému lze snadno předejít dodržováním dávkování dle výrobce doplňku stravy.
Kolik selenu bychom měli přijímat?
Běžně bychom měli přijímat okolo 25–100 mikrogramů selenu denně, optimální průměrná dávka pro dospělého zdravého člověka činí okolo 55 mikrogramů selenu za den. Odborníci doporučují přijímat ho společně s vitamínem E, protože tak zajistíme nejlepší fungování v našem těle. Maximální denní dávka by neměla přesáhnout 900 mikrogramů, která by již mohla způsobit problémy s trávením, zvracení, nevolnost a neurologické potíže. Naopak nedostatek selenu sice přímo neohrožuje na životě, ale zvyšuje riziko zánětlivých nebo imunitních onemocnění.
Co hrozí při nedostatku selenu v těle?
Vlivem klimatických změn dochází k velkému úbytku selenu v půdě nejen v Evropě, ale i na celém světě. Pokud je půda chudá na selen, odráží se to i na plodinách, které se na ní pěstují. To se následně stává začarovaným kruhem a velikou slabinou celého lidstva.
Kromě toho existují určité skupiny osob, které jsou ještě více ohrožené na nedostatek selenu. Jsou to především alkoholici, kuřáci, pacienti docházející na dialýzu nebo třeba vegetariáni. A jak se nedostatek tohoto prvku projevuje? Objevují se hlavně tyto symptomy: únava, ztráta vlasů, slabá imunita, bolest svalů, úzkost a deprese, nemoci štítné žlázy, srdce a jater.
V čem je selen nápomocný?
Lidský organismus pro své správné fungování potřebuje pouze stopové množství selenu. I přesto je ale nezastupitelný. Selen je totiž velmi důležitý antioxidant.
Působení selenu v organismu:
- Přispívá k normální spermatogenezi
- Přispívá k udržení normálního stavu vlasů
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá k normální činnosti štítné žlázy
- Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
- Přispívá k udržení normálního stavu nehtů
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Golden Nature Selen Lalmin je patentovaná forma selenu vázaná na neaktivní kvasnicový komplex.
VitaHarmony Selen obohacený o kvasnicový extrakt s obsahem 55 µg v jedné tabletě. Je ve své bioaktivní formě velice dobře dostupným stopovým prvkem pro náš organismus.

Na co je dobrá GABA a s čím ji kombinovat?
Pro kyselinu gama-aminomáselnou se hojně využívá zkratka GABA, toto označení pochází z anglického názvu gamma-aminobutyric acid. Konkrétně se jedná o nebílkovinnou aminokyselinu, jež je pro náš organismus zcela přirozená a žádoucí.

Co jsou kolagenní peptidy?
Kolagen je jeden z nejrozšířenějších typů proteinů v lidském organismu. Jedná se o nerozpustnou vláknitou bílkovinu, kterou si tělo ve většině případů umí samo vytvořit, tato schopnost se však zpomaluje. Syntéza probíhá tak, že tělo vezme určité druhy aminokyselin, které na sebe naváže, čímž vznikne kolagen, jež se dále využívá dle potřeby. Molekula je složena asi z 19 druhů aminokyselin, z nichž největší množství připadá na glycin, prolin a hydroxyprolin. Kolagen se běžně vyskytuje ve své čisté neboli nativní verzi. To je nepozměněná přírodní forma, jež je ale bohužel pro tělo hůře vstřebatelná. Proto se začali vytvářet kolagenní peptidy, s nimiž se možná častěji setkáte pod názvem hydrolyzovaný kolagen. Ten je již sice jistým způsobem upraven, ale pouze k lepšímu. Nemusíte se tedy ničeho obávat. Kolagenní peptidy se liší hlavně molekulární strukturou, která je pro nás daleko snadněji využitelná.

Aloe Vera – jsou vhodnější kapsle nebo šťáva?
Aloe vera nebo také aloe pravá je sukulentní rostlina, která je známá pro svoje blahodárné vlastnosti již mnoho let. Využívá se hojně v kosmetickém průmyslu, ale má příznivý vliv na organismus i při vnitřním užívání. Obsahuje totiž řadu vitaminů, minerálů, aminokyselin, polysacharidů a v neposlední řadě i antioxidantů, jež jsou pro lidské tělo prospěné. Aloe vera je stálezelená rostlinka, pocházející z Afriky, dnes již rozšířena téměř po celém světě. Pěstuje se v sušších a teplejších oblastech jako je například Mexiko, Venezuela, Španělsko či Sicílie.