Výhody MCT oleje z kyseliny kaprylové C8 vs. klasický MCT olej ??
Kokosový olej (mct olej) patří mezi populární rostlinné tuky, k nimž se v posledních letech obrací výživoví poradci, sportovci i lidé, kteří chtějí jíst zdravěji. Jeho přínos pro zdraví však spočívá především v obsahu C8 nasycené mastné kyseliny kaprylové. Tato nasycená mastná kyselina kaprylová C8 se středně dlouhým řetězcem je totiž považována za jeho nejdůležitější složku. Nutno ale podotknout, že je v kokosovém oleji ze všech obsažených látek nejméně zastoupena. To je také důvod toho, proč vznikl MCT olej s čistou kyselinou kaprylovou C8.
V čem se ale liší od klasického MCT oleje a jaký má vliv na zdraví? To vám prozradíme v článku.
Co to jsou MCT oleje?
Abyste správně pochopili podstatu kyseliny kaprylové, je potřeba vysvětlit si, co je vlastně zač MCT olej. Jedná se o mastné složené kyseliny se středně dlouhými řetězci, které jsou přirozeně obsaženy v kokosovém nebo palmovém oleji. Do této skupiny patří hned několik kyselin, a to:
- kyselina kapronová C6
- kyselina kaprylová C8
- kyselina kaprinová C10
- kyselina laurová C12
(Písmeno „C + číslice“ vždy označuje počet uhlíků.)
Všechny tyto kyseliny mají specifickou strukturu, čímž se liší od běžných nasycených tuků, o nichž se ví, že nejsou příliš zdravé pro lidské tělo. Na rozdíl od nich ale MCT tuky vynikají svými pozitivními přínosy, především pak tím, že jsou v organismu využity jako okamžité zdroje energie. Tím se dostáváme k podstatě věci. Z těchto čtyř kyselin, které tvoří MCT olej, je nejprospěšnější právě kyselina kyprylová označovaná jako C8.

V čem MCT olej z kyseliny kaprylové C8 vyniká oproti klasickému MCT oleji?

Při výběru doplňků stravy s MCT olejem máte dvě možnosti – vybrat si buď MCT olej se samostatnou kyselinou kaprylovou C8, anebo zvolit její kombinaci s kyselinou kaprinovou C10. To jsou dvě nejčastější složení MCT olejů. V žádném případě ale nevolte MCT olej, který není vyrobený ze 100% kokosového oleje nebo který obsahuje další přísady, kterými většinou bývají levné rostlinné oleje.
Ačkoliv má klasický MCT olej skvělý vliv na lidské tělo (například urychluje metabolismus, pomáhá spalovat tuky a zlepšuje trávení), MCT olej, u něhož je uvedeno, že je vyroben ze 100% C8 kyseliny kaprylové, je přece jen ještě o něco přínosnější!
Čistá kyselina kaprylová C8 totiž zajišťuje rychlejší a efektivnější energetickou podporu a oproti běžnému MCT oleji je dokonce až 6× silnější. Významně zlepšuje absorpci živin, lépe stimuluje metabolismus a snižuje pocit hladu, takže napomáhá hubnutí. Navíc se v těle dobře vstřebává a je beze zbytku využitelná.
Energetický přínos kyseliny kaprylové pro mozek i tělo spočívá v tom, že se v těle přeměňuje na velké množství ketonových tělísek, které fungují jako nosiče energie. Ty jsou krví poháněny do mitochondrií buněk, čímž umocňují produkci důležité buněčné energie. Jednoduše lze říci, že kyselina kaprylová je elixírem mládí pro duševních i tělesnou schránku.
S čím MCT olej z čisté kyseliny kaprylové C8 pomáhá?
- Potlačuje pocit hladu a na dlouhou dobu zasytí
- Zlepšuje trávení a podporuje látkovou výměnu
- Usnadňuje proces hubnutí tím, že urychluje metabolismus
- Funguje jako zdroj rychlé a čisté energie pro mozek a tělo
- Podporuje soustředění a koncentraci
- Nezvyšuje hladinu krevního cukru
Woldohealt MCT oleje jsou bez chuti a zápachu, takže je v kuchyni můžete všestranně využít. Přidat je můžete do polévek, salátů či pečiva. Jako rychlý zdroj energie se dokonce skvěle hodí do kávy.
A jaká je denní dávka?
Překračovat byste neměli množství odpovídající třem polévkovým lžícím denně.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Goji (kustovnice čínská) – proč je vhodné užívat její plody?
Goji jsou plody rostliny kustovnice čínské, na které východní medicína nedá dopustit. Opěvované jsou jak po nutriční stránce, tak po stránce zlepšení kvality života a zdraví. Díky svému blahodárnému efektu si goji získaly mnoho přezdívek a staly se symbolem vitality, síly, krásy a zdraví. To je také důvod toho, proč je většinou vyhledávají ženy.
Bacillus coagulans v probiotikách – proč je tato bakterie vhodná?
Probiotika jsou prospěšné mikroorganismy, které pomáhají obnovit střevní mikroflóru. Ta je důležitá nejen z hlediska trávení a vstřebávání živin z přijaté potravy, ale hlavně kvůli celkové imunitě organismu. Tak jako je to ale téměř u všeho, nejsou probiotika jako probiotika. Přesněji řečeno existuje spoustu druhů probiotik, z nichž každé v našem těle působí trochu jinak. K nejznámějším druhům probiotik patří například laktobacily nebo bifidobakterie.
Vitamín D3 a Vitamín K2 proč je důležité je kombinovat??
Jak Vitamín D3 tak i Vitamín K2 jsou odpovědné za správné fungování kardiovaskulárního systému a pohybového aparátu. Jeden bez druhého ale nefunguje tak, jak má. Odehrává se mezi nimi totiž významná synergie, která vede ke skvělým účinkům, pokud se uživájí dohromady. Jejich vzájemná souhra a vyvážená hladina v těle funguje jako výborná prevence před různými onemocněními. Vitamin D3 je nezbytný pro lepší využití a vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva do krevního oběhu. Vitamin K2 zase pomáhá veškerý vápník přepravovat do cílových tkání tak, aby se neukládal v cévách a nevznikala tzn. arteriální kalcifikaci neboli ukládání vápníku do cévních stěn. Dále vitamín K2 pomáhá přetvářet důležité bílkoviny těla na aktivní formy.


