Ženšen pravý a jeho koncentrace, jak moc je důležitá?
Ženšen pravý, který je známý také pod latinským názvem Panax ginseng, je bylina s dlouholetou tradicí a velice příznivými schopnostmi, jež podpoří fyzickou i duševní vitalitu. Historie ženšenu je bohatá, protože je využíván již po dlouhá staletí, ovšem jeho oblíbenost neklesá ani v dnešním moderním světě. Ba naopak, vznikají stále nové preparáty, co tuto rostlinu obsahují v různých podobách, ale také koncentracích. To je jeden z důležitých aspektů při výběru, na který bychom se měli zaměřit už v počátku našeho vybírání ženšenu. Jaké koncentrace však existují, čeho se týkají, a co tedy ženšen umí? To vše si zodpovíme níže v tomto článku.
Co je to vlastně ženšen pravý?
Ženšen pravý je v současné době pěstován spíše na rozlehlých farmách. Daří se mu nejlépe v jeho domovské oblasti v Asii (Čína, Severní Korea), lze ho najít taktéž v jiných koutech světa, nicméně bohužel často nedosahuje takových kvalit jako má v prve zmíněných zemích. Rostlinu utváří nadzemní řapíkatá část s listy. Květy jsou drobné zelenobílé. Později vznikají zploštělé kulovité červené a šťavnaté plody, které mohou mít jedno až tři semena. Podzemní část ženšenu tvoří kořen s vysokým obsahem bioaktivních látek. Čerstvý kořen obsahuje velké procento vody, a proto nemá tak dlouhou trvanlivost. Z tohoto důvodu se upravuje sušením nebo se z něho získává extrakt se standardizovanou deklarací hlavní látky. Tento údaj by se měl vyskytovat přímo na produktu.
Jaké složky v sobě ženšen ukrývá?
Biologicky aktivních látek má ve svém kořenu ženšen opravdu mnoho. Některé jsou běžně zastoupené i v dalších bylinkách, jiné jsou pro ženšen zcela unikátní. Dohromady však tvoří komplex, který dokáže podpořit četné funkce těla. Obsahuje vitaminy B, C a E, železo, draslík, zinek, fosfor, aminokyseliny, polysacharidy (ginsan), peptidy, antioxidanty (maltol, kyselina salicylová) a saponiny. Saponiny jsou mimořádně zajímavé, obzvláště pak tzv. ginsenosidy, jež jsou v ženšenu jedinečné.
Jaké jsou koncentrace ženšenu?
Pokud uslyšíte o koncentraci ženšenu, s největší pravděpodobností se to bude týkat obsahu ginsenosidů. To jsou totiž složky, které mají v ženšenu právě jeden z nejpodstatnějších významů. Můžeme narazit na různorodé produkty, ovšem jistotu správného fungování budeme mít pouze u těch, kde je uvedeno množství ginsenosidů. To je široká skupina ženšenových saponinů, jež má několik desítek zástupců. Ty se dále dělí podle strukturních vlastností a mohou se lišit také v určitých svých schopnostech. Jejich zastoupení se může různit, nejčastěji se ale setkáme s nižší koncentrací kolem 4-5 % či s vyšší, která jich má kolem 80 %. Čím více těchto látek, tím samozřejmě v jistých situacích lépe, ale nemusí tomu tak být vždy. Vše závisí na konkrétních potřebách a účelu jeho podávání. Nižší koncentrace se výborně hodí jako preventivní prostředek, pro dlouhodobé užívání a podporu celkového zdraví a vitality. Vyšší koncentrace je vhodná pro intenzivnější efekt nebo v případech kdy se již potýkáte s určitými zdravotními problémy. Takový ženšen totiž výrazněji nakopne imunitu, odolnost a kognitivní funkce.
S čím může být ženšen nápomocný?
Ženšen pravý může mít při pravidelném užívání rozličné pozitivní vlivy na lidský organismus. Je přírodním adaptogenem, tudíž zvyšuje odolnost proti stresovým situacím a napomáhá tělu se lépe vyrovnat se změnami podmínek. Je prospěšný pro obranyschopnost, vitalitu fyzickou i psychickou, paměť, myšlení a koncentraci. Dále přispívá k lepší funkci oběhového a reprodukčního systému. V neposlední řadě potlačuje únavu, vyčerpání, stabilizuje psychickou nerovnováhu, odbourává pocity vyhoření a dodává nový příval energie.
Z naší nabídky ženšenu na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS

Vitamin K2 – nejméně známý, ale přitom jeden z nejdůležitějších vitaminů
Vitamin K není moc známý za to ale velmi prospěšný vitamin pro naše srdce, svaly i kosti. Tělo si ho dovede vytvořit jen v nízkém množství, a tak je jeho substituce nesmírně důležitá. Bohužel se ale v západní stravě příliš nevyskytuje, takže je nutné sáhnout po doplňcích stravy s obsahem vitamínu K2. Vitamin K patří společně s vitaminy A, D a E do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Do ještě poměrně nedávné doby se mělo za to, že existuje pouze jedna varianta tohoto vitaminu. Rozsáhlé studie však odhalily, že stejně jako vitamin E, jež má více různě působících forem, i u vitaminu K existuje několik variant – přesně řečeno přirozeně se vyskytují 2 varianty, a to vitamin K1 (fylochinon) a K2 (menachinon)

Koenzym Q10 a jeho formy?
Koenzym Q10, také nazýván jako ubichinon, zkráceně CoQ nebo jen Q10, je látka, kterou si tělo v určitém množství vyrábí samo přirozenými procesy v organismu. Je pro nás nezbytný, jelikož je součástí každé naší buňky a zajišťuje jejich správnou funkci. Koenzym Q10 je sloučenina funkčně se podobající vitaminům a svou strukturou se přibližuje především vitaminu K, proto se někdy můžeme setkat i s označením vitamin Q. Nachází se hlavně v živočišných potravinách. Z rostlinných zdrojů ho získáme také, ale v mnohem menší míře. Nejvíce ho obsahuje hovězí maso, srdce a další vnitřnosti a také sardinky. V nevelkém množství je v brokolici, olivovém oleji, špenátu nebo sójových bobech.

Méně známé doplňky stravy, jaké to jsou a co o nich víme?
Doplňků stravy je na trhu nepřeberné množství a možná i vy některé z nich s oblibou užíváte. V dnešní době si můžete dle libosti vybírat ze široké škály a variant z řady vitaminů, minerálů, stopových prvků, medicinálních hub a bylinek. Tyto produkty mají jasný úkol – co nejvíce podpořit naše zdraví. V dnešním článku se ale zaměříme na takové doplňky, o kterých není slyšet tak hojně, jako třeba o bezpochyby důležitém vitaminu D či C, hořčíku, zinku a dalších podobných látkách.