Ženšen pravý a jeho koncentrace, jak moc je důležitá?
Ženšen pravý, který je známý také pod latinským názvem Panax ginseng, je bylina s dlouholetou tradicí a velice příznivými schopnostmi, jež podpoří fyzickou i duševní vitalitu. Historie ženšenu je bohatá, protože je využíván již po dlouhá staletí, ovšem jeho oblíbenost neklesá ani v dnešním moderním světě. Ba naopak, vznikají stále nové preparáty, co tuto rostlinu obsahují v různých podobách, ale také koncentracích. To je jeden z důležitých aspektů při výběru, na který bychom se měli zaměřit už v počátku našeho vybírání ženšenu. Jaké koncentrace však existují, čeho se týkají, a co tedy ženšen umí? To vše si zodpovíme níže v tomto článku.
.jpg)
Co je to vlastně ženšen pravý?
Ženšen pravý je v současné době pěstován spíše na rozlehlých farmách. Daří se mu nejlépe v jeho domovské oblasti v Asii (Čína, Severní Korea), lze ho najít taktéž v jiných koutech světa, nicméně bohužel často nedosahuje takových kvalit jako má v prve zmíněných zemích. Rostlinu utváří nadzemní řapíkatá část s listy. Květy jsou drobné zelenobílé. Později vznikají zploštělé kulovité červené a šťavnaté plody, které mohou mít jedno až tři semena. Podzemní část ženšenu tvoří kořen s vysokým obsahem bioaktivních látek. Čerstvý kořen obsahuje velké procento vody, a proto nemá tak dlouhou trvanlivost. Z tohoto důvodu se upravuje sušením nebo se z něho získává extrakt se standardizovanou deklarací hlavní látky. Tento údaj by se měl vyskytovat přímo na produktu.
Jaké složky v sobě ženšen ukrývá?
Biologicky aktivních látek má ve svém kořenu ženšen opravdu mnoho. Některé jsou běžně zastoupené i v dalších bylinkách, jiné jsou pro ženšen zcela unikátní. Dohromady však tvoří komplex, který dokáže podpořit četné funkce těla. Obsahuje vitaminy B, C a E, železo, draslík, zinek, fosfor, aminokyseliny, polysacharidy (ginsan), peptidy, antioxidanty (maltol, kyselina salicylová) a saponiny. Saponiny jsou mimořádně zajímavé, obzvláště pak tzv. ginsenosidy, jež jsou v ženšenu jedinečné.
.jpg)
Jaké jsou koncentrace ženšenu?
Pokud uslyšíte o koncentraci ženšenu, s největší pravděpodobností se to bude týkat obsahu ginsenosidů. To jsou totiž složky, které mají v ženšenu právě jeden z nejpodstatnějších významů. Můžeme narazit na různorodé produkty, ovšem jistotu správného fungování budeme mít pouze u těch, kde je uvedeno množství ginsenosidů. To je široká skupina ženšenových saponinů, jež má několik desítek zástupců. Ty se dále dělí podle strukturních vlastností a mohou se lišit také v určitých svých schopnostech. Jejich zastoupení se může různit, nejčastěji se ale setkáme s nižší koncentrací kolem 4-5 % či s vyšší, která jich má kolem 80 %. Čím více těchto látek, tím samozřejmě v jistých situacích lépe, ale nemusí tomu tak být vždy. Vše závisí na konkrétních potřebách a účelu jeho podávání. Nižší koncentrace se výborně hodí jako preventivní prostředek, pro dlouhodobé užívání a podporu celkového zdraví a vitality. Vyšší koncentrace je vhodná pro intenzivnější efekt nebo v případech kdy se již potýkáte s určitými zdravotními problémy. Takový ženšen totiž výrazněji nakopne imunitu, odolnost a kognitivní funkce.
S čím může být ženšen nápomocný?
Ženšen pravý může mít při pravidelném užívání rozličné pozitivní vlivy na lidský organismus. Je přírodním adaptogenem, tudíž zvyšuje odolnost proti stresovým situacím a napomáhá tělu se lépe vyrovnat se změnami podmínek. Je prospěšný pro obranyschopnost, vitalitu fyzickou i psychickou, paměť, myšlení a koncentraci. Dále přispívá k lepší funkci oběhového a reprodukčního systému. V neposlední řadě potlačuje únavu, vyčerpání, stabilizuje psychickou nerovnováhu, odbourává pocity vyhoření a dodává nový příval energie.
Z naší nabídky ženšenu na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Přírodní sladidla a jaké vybrat?
Klasický nejpoužívanější cukr je získáván z cukrové řepy či třtiny, a je tedy rovněž přírodním sladidlem. Přírodní jsou ty, jež mají svůj původ v přírodě, nejsou vytvářeny uměle a ani nijak výrazně upravovány. Řepný cukr je z chemického hlediska tvořen převážně sacharózou, a to skoro ze stejného poměru glukózy a fruktózy. Obvykle se rafinuje, což je proces, kdy dochází k odstraňování nečistot a ostatních nechtěných složek. Vznikne pak bílá krystalická látka. S třtinových cukrem se častěji setkáme v jeho zlatohnědé nečištěné podobě. Obsahuje o trochu více vitaminů a minerálů, jenže v kvantitě, v jakém bychom ho měli konzumovat to nehraje významnou roli. Předností je spíše příjemná lehce karamelová chuť a vůně.
Půdní probiotika a jejich výhody?
Probiotika jsou v dnešním světě již relativně známá a jen málokdo o nich neslyšel. S největší pravděpodobností jste je také už někdy užívali nebo vám byly doporučeny během léčby antibiotiky. Probiotika jsou totiž naší přirozenou součástí a tvoří příznivý mikrobiom v zažívacím traktu.
Vitaminy a minerály – které jsou pro lidské tělo nejdůležitější?
Existuje 13 základních vitaminů, které rozdělujeme do dvou skupin na základě chemicko-fyzikálních vlastností. První skupinu tvoří vitaminy rozpustné v tucích neboli tzv. vitaminy lipofilní. Do této skupiny spadají vitaminy A, D, E a K. Mezi vitaminy rozpustné ve vodě neboli hydrofilní vitaminy patří vitamin C a všechny vitaminy tvořící B-komplex.


