Zlaté mléko, co to je a k čemu je dobré?
Na detoxikaci, posílení imunity, bolavé klouby, lepší regeneraci i proti nachlazení… To je jen zlomek způsobů využití zlatého mléka alias „zázračného nápoje“, který od nepaměti patří k tradiční východní medicíně. Stále častěji se ale připravuje i nás v rámci přípravy na sezonu respiračních onemocnění a viróz, která začíná na podzim obvykle s nástupem sychravého počasí. Pokud i vy chcete své tělo připravit na podzimní plískanice, určitě zlaté mléko vyzkoušejte! V článku vám prozradíme, co to je a k čemu všemu je dobré.
Co to je zlaté mléko a kde se vzalo?

Zlaté mléko je tradiční ajurvédský nápoj připravený z kravského mléka, ale můžete použít i jiné, a několika druhů koření, které mu dodávají typickou zlatavou barvu. Někdy se také říká, že toto mléko má barvu slunce. Jak asi tušíte, zlaté mléko původně pochází z Indie, kde se již po staletí připravuje jako životabudič a prospěšný pomocník při mnoha potížích. Obsažené ingredience jsou totiž nabité prospěšnými přírodními látkami.
Zlaté mléko se připravuje teplé. Díky tomu a lehce štiplavé chuti se báječně hodí k popíjení během chladných podzimních dnů, kdy příjemně zahřeje zevnitř. Konzumovat ho se doporučuje především večer, protože zahání chuť na sladké a připravuje tělo na spánek.
Co zlaté mléko obsahuje?
Kromě mléka je hlavní přísadou kurkuma, což je koření typické pro indickou kuchyni. Kurkuma neboli indický šafrán je prospěšný zejména díky obsahu kurkuminu. Tato látka spadá do kategorie polyfenolů a jedná se o velice silný antioxidant. K hlavním benefitům kurkuminu patří protizánětlivý efekt, detoxikace jater, zlepšení trávení a posílení imunity. Pro domácí přípravu zlatého mléka je nejvhodnější kvalitní kořen kurkumy, které je ale bohužel obtížné sehnat. Zvolit proto lze i sušenou kurkumu.
Další přísadou je cayenský pepř nebo černý pepř, který s kurkumou vytváří silné kombo. Obsahuje totiž piperin, jež blokuje některé trávicí enzymy narušující kurkumin. Tím se několikanásobně zvyšuje účinnost kurkuminu. Celkově pak černý pepř pomáhá trávení.
Dále se přidává skořice a med. Obě tyto přísady mají antibakteriální a protizánětlivý efekt. V neposlední řadě do zlatého mléka patří ghí, klasické máslo nebo kokosový olej, protože kurkumin je lépe rozpustný v tucích. Někdy se do nápoje také přidává zázvor pro zesílení působení na imunitu.

Jak připravit zlaté mléko?
Ačkoliv příprava zlatého mléka není nijak složitá, ne vždy když cítíme, že na nás něco leze, máme chuť trávit čas chystáním nějakého jídla nebo nápoje. Výhodnější je proto pořídit si rovnou hotovou směs koření, jakou například nabízí Woldohealth Zlaté mléko, díky níž postačí, když do čtvrt horkého mléka přidáte jednu lžičku a máte hotovo.
Pokud si chcete připravit vlastní domácí zlaté mléko, budete na jednu porci potřebovat hrnek mléka, lžičku mleté sušené kurkumy nebo jednu polévkovou lžíci čerstvě nasekaného kořene, špetku pepře a skořice, lžíci másla, případně trochu zázvoru. Vše se smíchá a krátce povaří. Poté je potřeba mléko scedit a ochutit medem dle chuti.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Přírodní sladidla a jaké vybrat?
Klasický nejpoužívanější cukr je získáván z cukrové řepy či třtiny, a je tedy rovněž přírodním sladidlem. Přírodní jsou ty, jež mají svůj původ v přírodě, nejsou vytvářeny uměle a ani nijak výrazně upravovány. Řepný cukr je z chemického hlediska tvořen převážně sacharózou, a to skoro ze stejného poměru glukózy a fruktózy. Obvykle se rafinuje, což je proces, kdy dochází k odstraňování nečistot a ostatních nechtěných složek. Vznikne pak bílá krystalická látka. S třtinových cukrem se častěji setkáme v jeho zlatohnědé nečištěné podobě. Obsahuje o trochu více vitaminů a minerálů, jenže v kvantitě, v jakém bychom ho měli konzumovat to nehraje významnou roli. Předností je spíše příjemná lehce karamelová chuť a vůně.
Acai berry – zázračný antioxidant z Amazonie.
Bobule Acai berry plodí tropická palma Euterpe oleracea, která nese český název Euterpe brazilská či Kapustoň brazilská. Podle druhového názvu lze snadno odvodit, že pochází z pralesů Jižní Ameriky, kde dorůstá výšky až 20 metrů. Ačkoliv tmavě fialové bobulovité plody Acai berry byly objeveny již před několika tisíci lety, do podvědomí naší společnosti se zapsaly teprve nedávno, a to jako super zdravé ovoce plné prospěšných látek.
Garcinie kambodžská k čemu se nám hodí?
Garcinie kambodžská (Garcinia Cambogia) známá i pod názvem Tamarind malabarský je trvalý keř s plody, které obsahují složky, díky nimž se už po velmi dlouhou dobu využívá v tradiční ajurvédské medicíně či v Asii na vaření. V dnešní době je kvůli svému příznivému vlivu na lidský organismus oblíbená napříč celým světem.


