Zlaté mléko, co to je a k čemu je dobré?
Na detoxikaci, posílení imunity, bolavé klouby, lepší regeneraci i proti nachlazení… To je jen zlomek způsobů využití zlatého mléka alias „zázračného nápoje“, který od nepaměti patří k tradiční východní medicíně. Stále častěji se ale připravuje i nás v rámci přípravy na sezonu respiračních onemocnění a viróz, která začíná na podzim obvykle s nástupem sychravého počasí. Pokud i vy chcete své tělo připravit na podzimní plískanice, určitě zlaté mléko vyzkoušejte! V článku vám prozradíme, co to je a k čemu všemu je dobré.
Co to je zlaté mléko a kde se vzalo?

Zlaté mléko je tradiční ajurvédský nápoj připravený z kravského mléka, ale můžete použít i jiné, a několika druhů koření, které mu dodávají typickou zlatavou barvu. Někdy se také říká, že toto mléko má barvu slunce. Jak asi tušíte, zlaté mléko původně pochází z Indie, kde se již po staletí připravuje jako životabudič a prospěšný pomocník při mnoha potížích. Obsažené ingredience jsou totiž nabité prospěšnými přírodními látkami.
Zlaté mléko se připravuje teplé. Díky tomu a lehce štiplavé chuti se báječně hodí k popíjení během chladných podzimních dnů, kdy příjemně zahřeje zevnitř. Konzumovat ho se doporučuje především večer, protože zahání chuť na sladké a připravuje tělo na spánek.
Co zlaté mléko obsahuje?
Kromě mléka je hlavní přísadou kurkuma, což je koření typické pro indickou kuchyni. Kurkuma neboli indický šafrán je prospěšný zejména díky obsahu kurkuminu. Tato látka spadá do kategorie polyfenolů a jedná se o velice silný antioxidant. K hlavním benefitům kurkuminu patří protizánětlivý efekt, detoxikace jater, zlepšení trávení a posílení imunity. Pro domácí přípravu zlatého mléka je nejvhodnější kvalitní kořen kurkumy, které je ale bohužel obtížné sehnat. Zvolit proto lze i sušenou kurkumu.
Další přísadou je cayenský pepř nebo černý pepř, který s kurkumou vytváří silné kombo. Obsahuje totiž piperin, jež blokuje některé trávicí enzymy narušující kurkumin. Tím se několikanásobně zvyšuje účinnost kurkuminu. Celkově pak černý pepř pomáhá trávení.
Dále se přidává skořice a med. Obě tyto přísady mají antibakteriální a protizánětlivý efekt. V neposlední řadě do zlatého mléka patří ghí, klasické máslo nebo kokosový olej, protože kurkumin je lépe rozpustný v tucích. Někdy se do nápoje také přidává zázvor pro zesílení působení na imunitu.

Jak připravit zlaté mléko?
Ačkoliv příprava zlatého mléka není nijak složitá, ne vždy když cítíme, že na nás něco leze, máme chuť trávit čas chystáním nějakého jídla nebo nápoje. Výhodnější je proto pořídit si rovnou hotovou směs koření, jakou například nabízí Woldohealth Zlaté mléko, díky níž postačí, když do čtvrt horkého mléka přidáte jednu lžičku a máte hotovo.
Pokud si chcete připravit vlastní domácí zlaté mléko, budete na jednu porci potřebovat hrnek mléka, lžičku mleté sušené kurkumy nebo jednu polévkovou lžíci čerstvě nasekaného kořene, špetku pepře a skořice, lžíci másla, případně trochu zázvoru. Vše se smíchá a krátce povaří. Poté je potřeba mléko scedit a ochutit medem dle chuti.
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc. Michaela Fulínová
Trávicí enzymy a jejich význam v organismu?
Samotné trávicí enzymy hrají v celém průběhu zpracování stravy velkou roli. Jedná se o biokatalyzátory, jež řídí a koordinují rozsáhlý soubor chemických procesů. Umožňují totiž rozložit složité molekuly na mnohem jednodušší a lépe využitelné pro náš organismus. Trávicí enzymy jsou vlastně komplexní bílkoviny, které se podílí na zpracování živin již od chvíle, co je vložíme do úst. V lidském těle a rostlinách je až několik tisíc různých trávicích enzymů. Vyjmenovat a popsat všechny je proto složité a my si tu představíme alespoň ty nejzásadnější amyláza, lipáza, proteáza, laktáza, celuláza, bromelain a papain
Kotvičník zemní a jeho schopnosti?
Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) je na první pohled možná ne zcela výraznou rostlinou a mohl by být jednoduše zaměněn s obyčejným a zbytečným plevelem, avšak opak je pravdou. Kotvičník je považován za přírodní životabudič a má vlastnosti, které mohou podpořit zdravé fungování našeho těla. Je oblíbený lidmi s různým věkem a jeho blahodárnosti využívají ženy i muži. Kotvičník je nenáročná poléhavá bylina, jež má malé podlouhlé složené lístky a pětičlenné výrazně žluté květy. Z těch pak vznikají specificky ostnaté plody. Dorůstá se přibližně do 70 cm a je sice nenápadný, ale dokáže vytvářet větší bujné porosty. Nejkoncentrovanější množství látek se pak nachází ve zmíněných plodech a kořenech.
Kurkumin – zdraví prospěšná látka, které je i součástí koření
Kurkumin nebo také curcumin patří do skupiny polyfenolů, což jsou rostlinné sloučeniny s antioxidačním účinkem na organismus. Podle některých studií lidskému zdraví prospívají i pouhé dvě lžičky sušené kurkumy denně. Problém ale spočívá v tom, že kurkumin je špatně rozpustný ve vodě a má nízkou biologickou dostupnost. Lepší ho je proto užívat společně s tuky, na které se naváže, podobně jako vitamin A.


