Jaké formy hořčíku jsou zklidňující?
Hořčík je, stejně jako jiné mikroživiny, nepostradatelný a v těle má na starosti spoustu úkolů. Je v organismu nenahraditelný a zastoupit ho nemůže žádná jiná minerální látka. Bez něho by naše tělo nebylo například schopno vytvářet energii nebo správně využívat ostatní látky a vitaminy. Hořčík se ale vyskytuje ve vícero formách. Některé z nich se liší tím, že mají jinou míru vstřebatelnosti a biovyužitelnosti v organismu. Avšak dalším rozdílem mohou být i jednotlivé vlastnosti hořčíku. Zatímco jeden se hodí spíše na povzbuzení, druhý má zase uklidňující funkci. V dnešním článku se proto na tento minerál podíváme z této stránky a určíme si, jaké formy jsou vhodnější pro zklidnění.
Proč je hořčík důležitý a kolik ho tělo vyžaduje?
Dostatečné množství hořčíku je významné pro opravdu mnoho procesů v těle. Jde o činnost několika stovek enzymů, zdraví nervové soustavy a správný přenos nervových vzruchů, syntézu bílkovin nebo metabolické děje, jež se pojí s tvorbou tzv. adenosintrifosfátu (ATP). Ten je potřebným zdrojem energie pro veškeré naše buňky. Při nedostatku hořčíku můžeme tedy pociťovat zvýšenou únavu a vyčerpání. Dále je hořčík nutný k normální činnosti svalů, kdy zajišťuje náležitý přenos signálů mezi nervy a svalstvem. Hořčík je zodpovědný za relaxaci svalů a pokud chybí, mohou vznikat nepříjemné křeče. V neposlední řadě, ač to o hořčíku není tolik známo, je potřebný také pro zdravé kosti a zuby.
Referenční denní hodnota příjmu hořčíku činní 375 mg. To je však pouze průměrná hodnota pro dospělého jedince. Dětem stačí samozřejmě menší množství. Příjem hořčíku ovšem záleží i na věku v dospělosti a pohlaví. Obecně by muži a starší lidé měli hořčíku přijímat o něco více. Jsou ale taktéž další okolnosti, kdy je vhodné dávku navýšit – v těhotenství, při kojení či při zvýšené fyzické zátěži.
S jakými formami hořčíku se můžeme setkat?
Hořčík se dělí na dvě základní skupiny. Jsou to organické formy hořčíku a anorganické. Ty anorganické mají ovšem velmi malou vstřebatelnost a i přesto, že by se na první pohled mohlo zdát, že jedna dávka takového hořčíku bude dostačující, opak je pravdou. Tělo z takovéto formy hořčíku využije jenom malé procento. Jedná se například o oxid nebo síran hořečnatý. Naproti tomu mají organické druhy mnohem vyšší využitelnost. Může jít o citrát, bisglycinát, malát, taurát, treonát či orotát. Každý z těchto typů hořčíku se hodí užívat v odlišnou denní dobu, protože některé jsou více zklidňující a jiné naopak zase povzbuzující. My se ale dnes zaměříme na ty formy uklidňující.
Hořčík vhodný pro zklidnění organismu
Do této kategorie můžeme zařadit citrát, bisglycinát a treonát. Tyto druhy hořčíku je nejlepší užívat v pozdějších a večerních hodinách, případně po tréninku pro lepší relaxaci svalů.
Magnesium citrát
Je nejrozšířenější a běžně dostupnou organickou formou hořčíku. Jedná se o hořčík ve vazbě s kyselinou citronovou neboli hořečnatou sůl kyseliny citronové. Citrát má oproti oxidové formě několikanásobně větší absorpci. Jediný problém, který může při užívání nastat je, že může způsobovat problémy se zažíváním nebo mít projímavý efekt. To se ale většinou děje při podávání vysokých dávek. V menším kvantu toto negativum odpadá. Je proto na místě, ho kombinovat s ostatními druhy hořčíku.
Magnesium bisglycinát
Bisglycinát hořečnatý je chelátová forma hořčíku, kde je hořčík vázaný na aminokyselinu. Konkrétně je složen ze dvou molekul glycinu a hořčíku. Vyznačuje se vysokou biodostupností, nezpůsobuje žádné negativní vedlejší obtíže a je velmi dobře snášen. Mimo to, že navozuje relaxaci, snižuje navíc ještě hladinu kortizolu (stresový hormon).
Magnesium L-treonát
Jde o vazbu hořčíku a kyseliny treonové, která je metabolitem vitaminu c. Tento hořčík má významný a pozitivní vliv na psychickou stránku člověka. Napomáhá snížení úzkostí, stresu a přepětí. Zlepšuje kognitivní funkce, vyjasňuje mysl a navozuje klidný spánek.
Hořčík/magnesium v těle účinkuje na:
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k elektrolytické rovnováze
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normální činnosti svalů
- Přispívá k normální syntéze bílkovin
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí
- Hořčík přispívá k udržení normálního stavu zubů
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Doplňky stravy pro lepší imunitu? Medicinální houby jsou jasná volba.
V tradičních medicínách nejsou medicinální houby žádnou novinkou, naopak se využívají již po staletí a o jejich blahodárném vlivu na imunitní systém se ví dávno. V posledních letech ovšem narostla jejich popularita po celém světe. Nejznámějšími druhy jsou reishi (lesklokorka lesklá), cordyceps (housenice čínská), hericium (korálovec ježatý) a shiitake (houževnatec jedlý). Za zmínku stojí rovněž chaga, polyporus, maitake a agaricius.

Probiotika a prebiotika, jaký je mezi nimi rozdíl a proč je užívat současně?
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které přirozeně osidlují naše střeva a jsou prospěšné pro náš mikrobiom. Pokud je člověk zdravý a stravuje se pestře, převládají na stěnách tlustého střeva právě tyto nepatogenní bakterie. V opačném případě vzniká mezi přítomnými bakteriemi nerovnováha a nastává nadvláda škodlivých bakterií, které mohou způsobit zánět, trávicí potíže a další zdravotní komplikace. Prebiotika nejsou žádné bakterie, jak by se mohlo na první dojem zdát, ale jedná se o nestravitelnou součást naší potravy, která slouží k výživě právě oněch prospěšných probiotických bakterií. Nejznámějším typem prebiotik je vláknina, kterou můžeme najít například v luštěninách, ovoci a zelenině.

Koenzym Q10 – rozdíl mezi ubichinolem a ubichinonem?
Koenzym Q10 (CoQ10) je látkou, kterou v našem těle vyžaduje každá buňka. Je totiž jejich nezbytnou součástí. Bez něho by buňky nebyly schopné pracovat, tak jak by měly a mnohé procesy by neprobíhaly správným způsobem. Pokud je tohoto koenzymu v organismu přítomno málo, může se to, mimo jiné, projevit i na stavu pokožky, jež může začít předčasně stárnout. Jsou tu ale také další nežádoucí dopady nedostatku koenzymu Q10. Koenzym Q10 je přítomen také v určitých potravinách. Nalezneme ho zejména ve vnitřnostech jako jsou hovězí ledviny, játra a srdce. Z rostlinné říše můžeme jmenovat sójové boby, špenát, arašídy nebo brokolici.