Jaké formy hořčíku jsou zklidňující?
Hořčík je, stejně jako jiné mikroživiny, nepostradatelný a v těle má na starosti spoustu úkolů. Je v organismu nenahraditelný a zastoupit ho nemůže žádná jiná minerální látka. Bez něho by naše tělo nebylo například schopno vytvářet energii nebo správně využívat ostatní látky a vitaminy. Hořčík se ale vyskytuje ve vícero formách. Některé z nich se liší tím, že mají jinou míru vstřebatelnosti a biovyužitelnosti v organismu. Avšak dalším rozdílem mohou být i jednotlivé vlastnosti hořčíku. Zatímco jeden se hodí spíše na povzbuzení, druhý má zase uklidňující funkci. V dnešním článku se proto na tento minerál podíváme z této stránky a určíme si, jaké formy jsou vhodnější pro zklidnění.
Proč je hořčík důležitý a kolik ho tělo vyžaduje?
Dostatečné množství hořčíku je významné pro opravdu mnoho procesů v těle. Jde o činnost několika stovek enzymů, zdraví nervové soustavy a správný přenos nervových vzruchů, syntézu bílkovin nebo metabolické děje, jež se pojí s tvorbou tzv. adenosintrifosfátu (ATP). Ten je potřebným zdrojem energie pro veškeré naše buňky. Při nedostatku hořčíku můžeme tedy pociťovat zvýšenou únavu a vyčerpání. Dále je hořčík nutný k normální činnosti svalů, kdy zajišťuje náležitý přenos signálů mezi nervy a svalstvem. Hořčík je zodpovědný za relaxaci svalů a pokud chybí, mohou vznikat nepříjemné křeče. V neposlední řadě, ač to o hořčíku není tolik známo, je potřebný také pro zdravé kosti a zuby.
Referenční denní hodnota příjmu hořčíku činní 375 mg. To je však pouze průměrná hodnota pro dospělého jedince. Dětem stačí samozřejmě menší množství. Příjem hořčíku ovšem záleží i na věku v dospělosti a pohlaví. Obecně by muži a starší lidé měli hořčíku přijímat o něco více. Jsou ale taktéž další okolnosti, kdy je vhodné dávku navýšit – v těhotenství, při kojení či při zvýšené fyzické zátěži.
S jakými formami hořčíku se můžeme setkat?
Hořčík se dělí na dvě základní skupiny. Jsou to organické formy hořčíku a anorganické. Ty anorganické mají ovšem velmi malou vstřebatelnost a i přesto, že by se na první pohled mohlo zdát, že jedna dávka takového hořčíku bude dostačující, opak je pravdou. Tělo z takovéto formy hořčíku využije jenom malé procento. Jedná se například o oxid nebo síran hořečnatý. Naproti tomu mají organické druhy mnohem vyšší využitelnost. Může jít o citrát, bisglycinát, malát, taurát, treonát či orotát. Každý z těchto typů hořčíku se hodí užívat v odlišnou denní dobu, protože některé jsou více zklidňující a jiné naopak zase povzbuzující. My se ale dnes zaměříme na ty formy uklidňující.
Hořčík vhodný pro zklidnění organismu
Do této kategorie můžeme zařadit citrát, bisglycinát a treonát. Tyto druhy hořčíku je nejlepší užívat v pozdějších a večerních hodinách, případně po tréninku pro lepší relaxaci svalů.
Magnesium citrát
Je nejrozšířenější a běžně dostupnou organickou formou hořčíku. Jedná se o hořčík ve vazbě s kyselinou citronovou neboli hořečnatou sůl kyseliny citronové. Citrát má oproti oxidové formě několikanásobně větší absorpci. Jediný problém, který může při užívání nastat je, že může způsobovat problémy se zažíváním nebo mít projímavý efekt. To se ale většinou děje při podávání vysokých dávek. V menším kvantu toto negativum odpadá. Je proto na místě, ho kombinovat s ostatními druhy hořčíku.
Magnesium bisglycinát
Bisglycinát hořečnatý je chelátová forma hořčíku, kde je hořčík vázaný na aminokyselinu. Konkrétně je složen ze dvou molekul glycinu a hořčíku. Vyznačuje se vysokou biodostupností, nezpůsobuje žádné negativní vedlejší obtíže a je velmi dobře snášen. Mimo to, že navozuje relaxaci, snižuje navíc ještě hladinu kortizolu (stresový hormon).
Magnesium L-treonát
Jde o vazbu hořčíku a kyseliny treonové, která je metabolitem vitaminu c. Tento hořčík má významný a pozitivní vliv na psychickou stránku člověka. Napomáhá snížení úzkostí, stresu a přepětí. Zlepšuje kognitivní funkce, vyjasňuje mysl a navozuje klidný spánek.
Hořčík/magnesium v těle účinkuje na:
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k elektrolytické rovnováze
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normální činnosti svalů
- Přispívá k normální syntéze bílkovin
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí
- Hořčík přispívá k udržení normálního stavu zubů
Z naší nabídky na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Bc.Michaela Fulínová

Ginkgo biloba pro lepší paměť?
Ginkgo biloba (Jinan dvoulaločný) je rostlina, která se využívá již velmi dlouho v tradičních léčitelstvích, jako je například čínská medicína, ájurvéda, nebo lidové léčitelství. V celé Asii je dokonce považována za svatou. Ukrývá v sobě totiž zajímavé látky, jež nám mohou být v mnoha ohledech užitečné, a proto se stala součástí doplňků stravy i v našich končinách. Tyto preparáty se stále těší velké oblibě, protože ginkgo biloba je spojována především s podporou paměti a podobných stránek organismu. Ginkgo obsahuje asi 20 druhů flavonoidových glykosidů, z nichž jsou nejvýrazněji zastoupeny kvercetin, kaempferol a isorhamnetin. Mají významné protizánětlivé schopnosti a příznivý efekt na kardiovaskulární soustavu. Z terpenů to jsou biologicky aktivní laktony, nazývané jako ginkgolidy a bilobalid, které jsou neuroprotektivní a podněcují přenos nervových vzruchů.

L-Arginin vs L-Citrulin, v čem se liší?
Arginin a Citrulin jsou látky, jež obě náleží mezi aminokyseliny, jsou úzce spojeny a mají v těle podobné fungování, avšak i přesto se v některých ohledech a vlastnostech docela odlišují. O argininu se možná mluví o trochu více, a z tohoto důvodu je tak pro mnoho lidí známější. Ovšem citrulin je aminokyselinou, která stojí za povšimnutí zcela stejně.

Trávicí enzymy a jejich význam v organismu?
Samotné trávicí enzymy hrají v celém průběhu zpracování stravy velkou roli. Jedná se o biokatalyzátory, jež řídí a koordinují rozsáhlý soubor chemických procesů. Umožňují totiž rozložit složité molekuly na mnohem jednodušší a lépe využitelné pro náš organismus. Trávicí enzymy jsou vlastně komplexní bílkoviny, které se podílí na zpracování živin již od chvíle, co je vložíme do úst. V lidském těle a rostlinách je až několik tisíc různých trávicích enzymů. Vyjmenovat a popsat všechny je proto složité a my si tu představíme alespoň ty nejzásadnější amyláza, lipáza, proteáza, laktáza, celuláza, bromelain a papain