Magnesium – proč je vhodné kombinovat hořčík s vitaminem B6?
Hořčík, latinsky magnesium, je pro lidský organismus nezbytný, esenciální minerál, který je tělu nutné pravidelně dodávat. Magnesium/Hořčík potřebují naše buňky, srdce, svaly i nervy, neboť se účastní více než stovky různých biochemických reakcí v organismu. I přes jeho důležitost je ale ve srovnání s jinými minerály často opomíjen. Kromě toho chronickému deficitu hořčíku také nahrává hektická doba charakteristická nevyváženým stravováním. Obdobně na tom jsme s vitaminem B6, který synergicky pracuje s hořčíkem. Obě tyto důležité látky se totiž v dnešní stravě nacházejí jen v žalostně nízkém množství. Suplementace hořčíku a vitaminu B6 proto představuje skvělé řešení, jak jejich nedostatku v těle předejít.
Co může způsobit nedostatek hořčíku?
Nedostatek hořčíku může způsobit především nevhodně sestavený jídelníček, který není pestrý a obsahuje jen minimum potravin, jež jsou bohaté právě na tento vitamin. Napovědět vám však mohou varovné signály, které jsou však zpočátku poměrně nenápadné, takže je lze vlivem uspěchaného životního stylu snadno přehlédnout. Málokdo se o pochody svého těla totiž opravdu zajímá nebo je má čas pozorovat. V důsledku toho bolesti hlavy a podrážděnost přikládáme nedostatku spánku nebo náročné práci. Čím déle má ale tělo málo hořčíku, tím více se potíže prohlubují. K celkové únavě se přidává nespavost, citová vypjatost a svalová slabost. Vrcholem nedostatku magnesia bývají křeče, tiky v očích, nepravidelné bušení srdce, úzkostné stavy nebo migrény. Až v takové chvíli se teprve většina z nás zastaví a začíná se zajímat o to, co je asi špatně.
Kolik hořčíku a B6 potřebujeme a v čem je nalezneme?
Část doporučovaného denního množství hořčíku, které se pohybuje mezi 350–400 mg u dospělého člověka, lze pokrýt příjmem potravin bohatých na tento minerál. Mnohé potraviny však bohužel vlivem intenzivního zemědělství obsahují méně hořčíku než kdysi. Mezi nejvydatnější zdroje magnesia patří: ořechy, luštěniny, tofu, listová zelenina atd. O trochu lépe je na tom vitamin B6, který je téměř všudypřítomný. Problém ale představují potravinářské technologie, při nichž dochází k vysokým teplotám. Vitamin B6 je totiž velice citlivý na světlo a zvýšenou teplotu. Kvůli tomu pak dochází až k 75% ztrátám tohoto vitaminu v potravě. Nejvíce je Vitamín B6 zastoupen v játrech, vejcích, bramborách, špenátu, kapustě a rybách. Dospělý člověk potřebuje kolem 1,5 mg B6, nicméně tato hodnota se může lišit na základě pohlaví a aktivit.
Význam hořčíku v lidském těle??
Hořčík je čtvrtý nejhojněji zastoupený minerál v těle. Z toho lze logicky odvodit, že je pro správné fungování organismu nezbytný. Velký význam má například pro srdeční rytmus, enzymatické reakce, buněčný metabolismus nebo nervový systém. Kromě toho také reguluje krevní tlak, zvyšuje citlivost vůči inzulinu, detoxikuje a celkově podporuje psychické zdraví. Přesto se podle studií potýká s jeho nedostatkem značná část populace.
Které minerály a vitaminy užívat společně s hořčíkem a které ne?
Pro maximální využitelnost hořčíku/magnesia je nutné, aby tělo mělo dostatek vitaminu B6. Vitamin B6 udržuje optimální hladinu hořčíku v těle a zvyšuje jeho efekt. Díky své modulačním schopnosti navíc směřuje hořčík do míst, kde ho je nejvíce potřebný. Společně mnohem lépe působí, jsou efektivnější a pomáhají lépe zvládat psychickou zátěž a stres.
Hořčík také úzce souvisí s vitaminem D3. Při jeho nedostatku totiž tělo není schopno správně vytvářet vitamin D3, což může způsobit například osteoporózu. Zároveň hořčík pomáhá vitamin D3 vstřebávat a udržovat jeho hladinu v normě.
Další skvělou kombinací je hořčík se zinkem, a to především u sportovců. Tyto dva minerály totiž vytváří optimální podmínky pro růst svalové hmoty a spalování nadbytečných tuků. Kromě toho podporují imunitní systém a tvorbu testosteronu.
!!! POZOR Nejméně vhodná je kombinace hořčíku s vápníkem – avšak nikoli v podobě doplňků stravy, ale ve formě mléčných výrobků. To znamená, že problém činí především nadměrné užívání potravin bohatých na vápník. Vápník získaný ze stravy totiž může inhibovat vstřebávání hořčíku a zinku v tenkém střevě.
Magnesium může pomoci:
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k elektrolytické rovnováze
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normální činnosti svalů
- Přispívá k normální syntéze bílkovin
- Přispívá k normální syntéze bílkovin
- Přispívá k normální psychické činnosti
- Přispívá k udržení normálního stavu kostí
- Hořčík přispívá k udržení normálního stavu zubů
Vitamin B6
- Pokud je v jedné dávce alespoň 0,3 mg vitaminu B6, tak lze tvrdit:
- Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
- Přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- Přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu
- Přispívá k normálnímu metabolismu bílkovin a glykogenu
- Přispívá k normální psychické činnost
- Přispívá k normální tvorbě červených krvinek
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání
- Přispívá k regulaci hormonální aktivity
- Přispívá k normální syntéze cysteinu
Z naší nabídky magnesia na ProfiDoplnkyStravy.cz doporučujeme:
Autor článku: Daniel Matějka, DiS
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8065437/

Ginkgo kapsle nebo prášek?
Ginkgo biloba je v dnešní době již velice známá a málokdo o ní ještě neslyšel, jelikož je oblíbena po celém našem světě. Nicméně i přesto, že je tady ginkgo biloba od pradávna, dnes roste přirozeně bohužel pouze na menším úžemí ve východní části Číny.

Na co všechno má kotvičník v organismu vliv?
Jak jsme již nastínili, kotvičník zemní může být blahodárný pro různé systémy v našem organismu. Je v první řadě silně spojen s podporou sexuality, libida a síly. Nicméně je spoustu dalších situací, při kterých jeho užívání můžete zvážit. Je totiž všestrannější, než si možná myslíte.

Trávicí enzymy a jejich význam v organismu?
Samotné trávicí enzymy hrají v celém průběhu zpracování stravy velkou roli. Jedná se o biokatalyzátory, jež řídí a koordinují rozsáhlý soubor chemických procesů. Umožňují totiž rozložit složité molekuly na mnohem jednodušší a lépe využitelné pro náš organismus. Trávicí enzymy jsou vlastně komplexní bílkoviny, které se podílí na zpracování živin již od chvíle, co je vložíme do úst. V lidském těle a rostlinách je až několik tisíc různých trávicích enzymů. Vyjmenovat a popsat všechny je proto složité a my si tu představíme alespoň ty nejzásadnější amyláza, lipáza, proteáza, laktáza, celuláza, bromelain a papain